Reobre una emblemàtica botiga de Barcelona amb 200 anys d’història

Foto: Facebook Herboristeria del Rei

Al setembre farà dos anys que l’emblemàtica Herboristeria del Rei va abaixar la persiana, per no haver arribat a un acord entre el propietari del local i l’inquilí sobre el preu del lloguer. Ara, gràcies a una noia ucraïnesa, Pavlinka Doroshenko, el dia 21 de juliol tornarà a obrir portes.

L’Herboristeria de Rei, era fins que va tancar, l’herbolari més antic de Catalunya i un dels establiments comercials més antics de Barcelona, avui en dia més enllà de ser un lloc on podíem trobar remeis per a la nostra salut basats en les herbes medicinals, s’havia convertit en un museu, un museu ple de vida enmig del Gòtic de la ciutat.

El local està catalogat com a Bé Cultural d’Interès local (BCIL). Segons avança Tot Barcelona, els actuals llogaters volien fer unes obres en una zona de la botiga que no està catalogada com a BCIL, i per això es van posar en contacte amb l’Ajuntament. La intenció de Pavlinka és continuar amb el negoci d’herboristeria, introduint alguns canvis per fer-la més sostenible, substituint les bosses de plàstic per paper o cartó i crear un espai nou com a museu d’herboristeria.

Recordem la seva història 👇

En un principi L’Herboristeria del Rei fundada l’any 1818 per Josep Vilà, estava en un altre carrer i amb un altre nom, La Linneana, en honor al científic i naturalista suec Carl Von Linné. L’any 1958 va canviar a la ubicació actual, carrer del Vidre, 1, entre la plaça Reial i el carrer Ferran. L’any 1857 el fundador Josep Vilà va ser nomenat “Herbolari de Cambra de S.M. la Reina” i la botiga va rebre el títol de “Proveïdor de la Casa Reial”.

Per honrar aquests títols es va fer necessari una remodelació del local per adequar-lo a tan alta distinció i es va encarregar a Francesc Soler i Rovirosa, un pintor i escenògraf barceloní la decoració de l’establiment. Soler i Rovirosa és considerat el màxim representant de l’escenografia de Catalunya.

Soler i Rovirosa en honor a la Reina Isabel II, va fer una decoració d’estil vuitcentista i Isabelí, amb una font de marbre de Carrara obre dels germans Baratta Rossi, que la van dotar d’unes aixetes de gas que il·luminaven tot el local. A la part superior hi ha una galeria de pintures a l’oli i al voltant de tota la botiga, uns calaixets amb aquarel·les de paisatges en miniatura. L’establiment va canviar el nom a “Herbolario de la Cámara de Su Majestad“, d’aquí que anys després va acabar amb el nom d’Herboristeria del Rei fins que va tancar el 2021. Veurem si Pavlinka li respecta el nom.

Foto: Facebook Herboristeria del Rei

Sempre és una bona notícia que la ciutat de Barcelona i en especial el centre de la ciutat recuperi botigues centenàries. Esperarem al dia 21 per fer una visita a l’Herbolari del Rei. De moment veiem un vídeo de l’última propietària que va tenir aquest local, Trinitat Sabatés.

Tags: Barcelona té molt poder, tancament locals

Notícies semblants: