D’on ve la paraula Encants? Coneix-ne la història dels Encants Vells de Barcelona

Foto: Mercat dels Encants

Segur que la majoria de nosaltres hem estat remenant entre els objectes que es venen a les diferents parades del mercat dels Encants Vells de Barcelona, ubicat a la plaça de les Glòries, però us heu parat a pensar algun cop d’on ve la paraula Encants?

Antigament, els comerciants que anaven als mercats, anunciaven els seus productes cridant o cantant i d’aquí el nom “en cant”. El mercat dels Encants Vells de Barcelona és un dels més antics d’Europa, el seu origen el trobem a les antigues subhastes públiques i venda de diferents objectes que es feien entre els anys 1200 i 1300 a la ciutat de Barcelona. Allà els drapaires, llibreters o ferrovellers venien els seus productes que principalment obtenien de cases dels difunts i així aconseguien diners per poder pagar els seus deutes.

Al llarg de la història els Encants Vells han tingut diferents ubicacions, sempre dins la ciutat de Barcelona. El seu precedent podria ser la Fira de Bellcaire que se celebrava a la Plaça de Sant Jaume, l’any 1358 es va traslladar a la Plaça Nova, després cap a finals del segle XIV a prop de la Llotja del Mar, entre el carrer Consolat de Mar i la plaça Antonio López.

A principis del segle XIX es va traslladar fora de les muralles, als voltants de l’Arc de Triomf, durant la Guerra del Francès (1808-1814) es van instal·lar a la Rambla i l’any 1822 van canviar el nom de la fira al d’Encants Vells. L’any 1881 van anar a parar a la zona del Mercat de Sant Antoni i després al que avui és l’avinguda Mistral.

Amb motiu de l’Exposició Universal del 1929, un any abans es van traslladar provisionalment a la Plaça de les Glòries, per poder fer les obres pel gran l’esdeveniment que preparava la ciutat. El que havia de ser una ubicació provisional es va convertir en definitiva. Primer estaven a un costat de la plaça i finalment, després d’acabar les recents obres de la plaça de les Glòries, l’any 2013 van canviar a l’altre costat de la plaça, sota una coberta feta de miralls daurats on podem observar tota l’activitat de les més de 300 parades i 9 restaurants.

Tags: Barcelona, Encants Vells

Notícies semblants: