La millor biblioteca del món la tenim a Barcelona

Foto: Ajuntament de Barcelona

La biblioteca Gabriel García Márquez del districte de Sant Martí de Barcelona ha estat declarada avui com la millor biblioteca pública del món, segon ha anunciat la Federació Internacional d’Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA) a Rotterdam, durant la 88a edició del Congrés Mundial de Biblioteques i Informació. La biblioteca catalana s’ha imposat per davant de les altres finalistes que eren la Public Library Janez Vajkard Valvasor Krškov d’Eslovenia, la City of Parramatta Library d’Austràlia i la Shangai Library East de la Xina.

La biblioteca de la Verneda de Barcelona, inaugurada el maig del 2022, ha estat la primera de l’Estat que obté aquest reconeixement que està dotat amb un modest premi de 4.200 euros. Ocupa les sis plantes d’un edifici de fusta vista, dissenyat per l’estudi madrileny SUMAArquitectura, amb un total de 4.000 m², amb grans finestrals que faciliten l’entrada de molta llum i construït amb criteris de sostenibilitat i sistemes d’eficiència energètica.

Té una capacitat per a un total de 40.000 llibres i documents audiovisuals, encara que de moment no han arribat a aquesta xifra. El nom triat per aquesta biblioteca és perquè està especialitzada en la literatura llatinoamericana, bressol del premi Nobel colombià que va viure a Barcelona durant vuit anys. Cada dia la visiten més de mil persones i des que va ser nominada per aquest guardó cada dia té més afluència de públic.

Quan mirem la façana veiem un conjunt de llibres i quan ens endinsem en l’edifici trobem grans espais diàfans i racons per llegir amb més intimitat, delimitats per cortines de gasa. Més enllà d’una biblioteca tradicional amb taules i cadires, a la Gabriel García Márquez podem passar una estona llegint en sofàs, butaques, hamaques o gronxadors. L’estudi d’arquitectura que el va dissenyar, va rebre el Premi Ciutat de Barcelona d’Arquitectura del 2022.

Tags: Barcelona, Biblioteca, Premis

Notícies semblants: