Per què l’oli d’oliva és més car al nostre país que als països veïns?

Per què l’oli d’oliva és més car al nostre país que als països veïns, quan Espanya és el major productor d’oli d’oliva del món?


L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha fet una comparació dels preus de l’oli d’oliva verge extra (AOVE) de 20 cadenes de supermercats d’Espanya, Portugal, França i Itàlia i resulta que Espanya té l’oli més car que els nostres països veïns. Sembla sorprenent i una incongruència que el productor més gran del món d’AOVE, tingui els preus més elevats.

Mentre a Espanya ja s’acosta als 9 euros (8,72 €) a Portugal costa 6,86 €, a França 7,95 € i a Itàlia 8,21 € de mitjana. L’estudi de l’OCU està fet amb marques blanques d’AOVE d’origen europeu. Però, per què és més car al nostre país?

Segons l’OCU:

​🔰​ Un dels motius podria ser per les males collites a causa de la sequera, però la veritat és que l’oli que està ara en els mercats europeus es van pagar a l’almàssera al preu normal que tenia abans de la pujada. El que s’està elaborant ara a partir de la darrera collita no es posarà a la venda fins al novembre.

​🔰​ Un altre motiu podria ser la diferència d’impostos, però aquí l’únic país que té un IVA del 0% és Portugal, mentre a Espanya és d’un 5%, a França un 5,5% i a Itàlia d’un 4%.

​🔰​ Podria ser una reacció a la pujada del preu de l’oli de gira-sol. Segons l’OCU el preu de l’AOVE sempre és més elevat que el de gira-sol i quan aquest últim puja, també puja el de l’oli d’oliva.

Segons les diferents marques blanques de l’AOVE de les grans cadenes de supermercats espanyoles, des del juliol fins al setembre, el preu del litre ha pujat una mitjana d’un 22,8%. (Carrefour 31%, El Corte Inglés 22%, Eroski 28% o Hacendado 30%).

Després d’aquest estudi, l’OCU demana al Ministeri d’Agricultura que “adopti les mesures necessàries per a controlar la cadena de producció, garantint que no es cometin abusos i investigant possibles especulacions, tan perjudicials per al conjunt del sector com pels consumidors”.

Tags: OCU, Oli oliva, Preus

Notícies semblants: