ACTUALITAT

El millor monument espanyol del 2023 és una obra de Gaudí, però no està a Catalunya.


La plataforma cultural de venda d’entrades, Tiqets, cada any atorga els premis Remarkable Venue Awards als millors llocs, museus, ciutat o monuments de cada país. Més endavant els guanyadors de cada categoria podran optar al premi d’àmbit mundial.

En l’edició d’enguany el premi al Millor monument espanyol ha estat per a una obra del català Antoni Gaudí, però no és per a cap de les que va fer a Catalunya. Es tracta de Villa Quijano‘, més coneguda com ‘El Capricho, construït a Comillas (Cantàbria) entre els anys 1883 i 1885 per encàrrec de Máximo Díaz de Quijano, un advocat que havia fet fortuna a Cuba i quan va tornar a la seva Cantàbria natal va voler fer-se una casa a Comillas, bressol de l’aristocràcia càntabra d’aquells temps.

El cunyat de Díaz de Quijano va ser Antonio López el negrer tractant d’esclaus, negoci amb el qual va fer fortuna a Cuba, per la seva col·laboració en la restauració de la monarquia i la desaparició de la II República, el rei li va atorgar el títol de Marqués de Comillas. La seva filla es va casar amb Eusebi Güell que coneixia a Gaudí i li va aconsellar a Díaz de Quijano que confies en ell com a arquitecte de la seva nova casa.

Entre nominats al premi d’aquesta categoria també hi havia dues obres més de Gaudí, aquestes sí a Catalunya, la Casa Vicens i la Casa Milà més coneguda com la Pedrera. L’altra nominada era la Cova El Soplao a Cantàbria. ‘El Capricho’ i la Casa Vicens van ser les dues primeres obres d’Antoni Gaudí.

Tags: Gaudí, Millor monument, Premis

Notícies semblants: