Més de 500 llambordes de memòria recorden els deportats del nazisme per tota Catalunya

Foto: Gencat Memoral Democràtic

Catalunya ja té més de 500 llambordes Stolperstein repartides per tot el país, en record de les persones deportades pel nazisme. En alemany stolperstein significa pedra al camí que ens pot fer ensopegar, en plural stolpersteine.

L’impulsor d’aquesta idea va ser l’artista alemany Gunter Demnig, que va crear uns cubs de ciment de 10x10x10 cm, que en la part superior tenen una placa amb la inscripció de les dades de la persona homenatjada, amb la finalitat de recordar a totes aquelles persones deportades pel feixisme alemany. Aquestes llambordes es col·loquen davant l’última residència on la persona va viure en llibertat, no necessàriament han de ser persones assassinades, sinó també alliberades.

Deming deia que ‘no hi ensopeguem amb els peus, sinó amb el cap i el cor’. El que pretén aquest artista és cridar l’atenció del vianant perquè es pari a llegir el nom, l’edat i el destí de les víctimes del nazisme. Hi ha més de 75.000 repartides per tota Europa, les primeres es van col·locar l’any 1996 a Berlín, davant l’última residencia on van viure en llibertat persones jueves del barri de Kreuzberg víctimes del règim nacionalsocialista.

A Catalunya hi ha un total de 503 repartides en 69 municipis del país. Les cinc darreres es van instal·lar ahir diumenge a Mollet del Vallès davant l’última residència on les cinc persones recordades van viure en llibertat. Són Joan Tura Ros, tiet de l’exconsellera Montserrat Tura, Pere Cuyàs Niubó, Vicenç Bachs Vilà, Joan Molins Maynou i Antonio López Tarragona, tots cinc assassinats al camp d’extermini nazi de Mauthausen.

Tags: Llambordes Stolperstein

Notícies semblants: