Premis Capital de la Sardana amb The Tyets com a principals protagonistes


Ahir a la tarda el Teatre-Auditori de Sant Cugat es va omplir per gaudir de la gala d’entrega dels Premis Capital de la Sardana 2023. Un dels principals protagonistes van ser The Tyets que va rebre aquest guardó de la categoria d’Iniciatives Renovadores que atorga la Comissió Capital de la Sardana, pel seu èxit musical ‘Coti x Coti’ que combina el reggaeton i la sardana, que ja acumula més de 18 milions de reproduccions i sens dubte el gran èxit de la música catalana d’enguany. La Cobla Sant Jordi ha estat l’encarregada d’amenitzar la gala i The Tyets han tancat la nit amb l’estrena mundial de l’arranjament per a cobla fet per Enric Ortí.

PREMIS CAPITAL DE LA SARDANA 2023

A la Dedicació

🔸​ M. Antònia Fernàndez i López per la seva dedicació al món sardanista com a monitora de l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona (ACFB), com a dansaire, membre de l’Agrupació Sardanista Roure i Colles Sardanistes de Barcelona.

🔸​ Montserrat Mauné i Roca, filla i neta de compositors de sardanes, presidenta del Foment de la Sardana Pep Ventura de Figueres. Per impulsar la catalogació i digitalització de l’arxiu del Foment de la Sardana i per recuperar sardanes d’autors de l’Empordà.

A Iniciatives Renovadores

🔸​ Premi patrocinat per Bonpreu Esclat, sempre compromesos amb la llengua i la cultura catalana. Ha estat per a The Tyets pel seu gran èxit ‘Coti x Coti’ que combina el reggaeton amb la sardana, que ha modernitzat el món de la sardana i ha portat aquest ball tradicional català més enllà dels aplecs i ballades, arribant fins i tot a escoltar-se i ballar-se en discoteques, en festes majors, camps de futbol o a les principals capitals europees. Amb el ‘Coti x Coti’ els mataronins han aconseguit la certificació de Disc d’Or i Platí.

🔸​ Jordi Arbiol i Tormo també ha rebut aquest guardó per la iniciativa de divulgar la sardana i en especial la sardana revessa a través d’internet amb el concurs ‘Sardanigma‘, promogut per la Federació Unió de Colles Sardanistes de Catalunya, que consisteix a determinar el triatge, és a dir, esbrinar el nombre de compassos que componen la tirada de curts i la tirada de llargs.

A la promoció i difusió: Foment de Girona per introduir l’ensenyament de la sardana en els actes culturals del Barri Vell de Girona.

A la promoció musical: Societat d’Artistes AIE, per fomentar la música de cobla atorgant diferents beques i subvencions.

A Mitjans de Comunicació

🔸​ Renaixença de Ràdio Castellar pels 2.000 programes dedicats a la sardana.

🔸​ Tot Sardana de Ràdio Estel pels 1.500 programes dedicats a la sardana.

🔸​ Diari Segre per la seva pàgina setmanal d’informació sardanista al llarg de 25 anys.

A la Recuperació històrica: Ha estat per l’Agrupació de Colles Sardanistes de les Terres Lleidatanes (ACSTELL) per recuperar i preservar la memòria de sardanistes veterans de les colles de Ponent.

Medalla al Mèrit de la Dansa: Tomàs Manyosa Ribatallada, músic, ballarí, dansaire, mestre i director artístic sabadellenc, per la seva trajectòria en favor de la dansa i la música tradicional.

Medalla al Mèrit Musical: Martí Camós i Segura, intèrpret de tenora, saxo, clarinet i piano. Ha estat 33 anys director de la Cobla Montgrins.

Medalla al Mèrit Sardanista: Jaume Nonell i Juncosa, promotor cultural català i estudiós del món de la sardana, per la seva dedicació al món de la sardana durant 50 anys.

Aquest any la capital de la sardana ha estat Sant Cugat del Vallès, l’any vinent serà Manresa i el 2025 Olot.

Escoltem l’estrena mundial de l’arranjament per a cobla fet per Enric Ortí de la cançó “Coti x coti” dels The Tyets

 

Tags: Coti x Coti, Premis Capital de la Sardana, The Tyets

Notícies semblants: