ACTUALITAT

Mor la fotògrafa catalana Isabel Steva més coneguda com a Colita.


La fotògrafa barcelonina Isabel Steva Hernández, més coneguda com a Colita ens va deixar ahir a l’edat de 83 anys a causa d’una peritonitis. Colita va ser la gran fotògrafa del moviment anomenat ‘gauche divine’ que va sorgir a Barcelona als anys seixanta i inicis del setanta entre intel·lectuals, artistes, i professionals d’esquerres que es trobaven a la discoteca ‘Bocaccio‘ del carrer Muntaner de la Ciutat Comtal.

També va retratar personatges famosos com Carmen Amaya amb qui tenia una bona amistat, la Chunga, Antonio Gades. Va captar imatges del Somorrostro barceloní dels anys seixanta. Es va endinsar amb el moviment de la Nova Cançó amb el que va col·laborar estretament fent campanyes de promoció. Va ser durant molts anys la fotògrafa de Joan Manuel Serrat, fins i tot l’any 1998 va arribar a fer una exposició amb fotografies del cantant del Poble Sec, “El Serrat de Colita“. També va treballar amb altres cantants de la Nova Cançó, com Guillermina Mota o Núria Feliu, entre altres

Entre el seu fons fotogràfic hi ha personatges com García Márquez, Vargas Llosa, Dalí, Miró,
Alberti, Orson Welles, Ana Maria Matute, la Bella Dorita o Terenci Moix. Al llarg de la seva trajectòria professional, va fer més de 40 exposicions i va publicar més de 30 llibres de fotografia. Va tenir molts reconeixements, com la Medalla al Mèrit de l’Ajuntament de Barcelona, la Creu de Sant Jordi, Doctora Honoris causa per la Universitat de Barcelona, Medalla d’Or al Mèrit en Belles Arts, entre altres.

L’any 2014 li van atorgar el Premi Nacional de Fotografia dotat amb 30.000 euros, que va rebutjar per la situació de la cultura i l’educació a Espanya. Li va escriure una carta al llavors ministre d’Educació José Ignacio Wert, en la que li deia: “Ignoro on resideix aquest ministeri i inclòs si existeix com a tal. En qualsevol lloc, jo no el conec. La situació de la cultura i l’educació a Espanya, és de pena, vergonya i dolor de cor. No és possible que existeixi aquest ministeri, és una quimera. S’haurà d’esperar amb il·lusió, altres temps, altres gents, altres governs…, així que de moment Sr. Wert, no em ve de gust sortir amb vostè a la foto”.

Des d’aquí volem mostrar el nostre més sincer condol a la família i amics de la Isabel. Descansa en Pau, Colita, que la terra et sigui lleu.

Tags: Barcelona, Colita, Morts

Notícies semblants: