Gósol, l’únic poble del Berguedà que pertany a Lleida, vol passar a la demarcació de Barcelona


El petit poble de Gósol és l’únic poble del Berguedà que pertany a la província de Lleida simplement perquè el Torrent Senta que transcorre íntegrament pel seu terme municipal, desemboca al Solsonès, comarca de Lleida. Ja fa anys que estan demanant canviar de província i passar a pertànyer a Barcelona com tots els altres pobles del Berguedà, però mai han tingut èxit en la seva reclamació.

Ara l’alcalde d’ERC, Rafel López, torna a insistir i en els pròxims dies es reunirà amb la Diputació de Barcelona i autoritats del govern espanyol, de qui depèn la decisió, després de tenir l’aprovació de la Diputació de Lleida. La petició es fa per evitar la situació administrativa que tenen els poc més de 200 habitants d’aquest poble ubicat als peus del Pedraforca.

També consideren que tenen un greuge en termes econòmics en comparació amb els altres pobles de la comarca, ja que la Diputació de Barcelona té més recursos que la de Lleida i això es tradueix en menys diners per a serveis i subvencions. Actualment, Gósol depèn, administrativament de la Diputació de Lleida, judicialment de Solsona i eclesiàsticament del Bisbat d’Urgell, fet que complica els diferents tràmits que han de fer els seus habitants.

Per poder fer el canvi es necessita, l’aprovació de la Diputació de Barcelona i la de Lleida, del Consell Comarcal del Berguedà, la Generalitat i finalment del govern espanyol, ja que el Congrés hauria d’aprovar una llei orgànica modificant la divisió provincial aprovada l’any 1833.

Tags: Gósol

Notícies semblants: