ACTUALITAT

Catalunya bat el seu rècord en trasplantaments i es consolida com a referent a nivell internacional.

L’any passat, Catalunya va batre el seu rècord històric en trasplantaments d’òrgans amb un total de 1.393, un 3,5% més que l’any 2022, consolidant-se així com a referent tant a escala nacional com internacional, segons afirma el conseller de Salut, Manel Balcells. També s’ha assolit el màxim històric en la donació de cadàvers, amb un total de 384. Catalunya té una de les llistes d’espera més baixes del món, pel que fa a trasplantaments, segons va anunciar Jaume Tort, director de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT).

Una de les pacients trasplantada de cor l’any passat, Ona Alsina, explica l’eficàcia del sistema sanitari català en el tema de trasplantaments. “Vaig estar tan sols 50 dies en llista d’espera, i ser-hi és una barreja d’emocions bastant complicada, saps que si no tens el trasplantament, et moriràs, però a la vegada també tens il·lusió i saps que tiraràs endavant. És un gran canvi i estaré eternament agraïda al donant i a la seva família”.

Pel que fa a les diferents especialitats les dades són les següents:

– Renals: 976 – 27 més que l’any anterior
– Hepàtics: 226 – 23 més que l’any anterior
– Cardíacs: 56 – 2 més que l’any anterior
– Pulmonars: 102 – 5 menys que l’any anterior
– Pancreàtics: 33 – Els mateixos que l’any anterior.

En total l’any 2023 es van fer 1393 trasplantaments 47 més que l’any 2022, el que representa un increment del 3,5% i ha permès assolir una de les taxes de trasplantaments més altes del món, amb 176 trasplantaments per milió de població. Malauradament, les negatives a donar òrgans també van augmentar l’any passat. El Departament de Salut recorda que “fer-se donant és tan senzill com decidir la teva voluntat de ser donant i compartir-la amb els teus familiars i amics. Sense donants no hi ha trasplantaments”.

Tags: Catalunya, Transplantaments

Notícies semblants: