ACTUALITAT

Consells per estalviar aigua a les nostres llars


Davant la situació d’emergència per la sequera que ha obligat a decretar diverses restriccions com un consum màxim diari per persona de 200 litres o la prohibició de reomplir piscines, rentar cotxes fora d’establiments autoritzats, rec de jardins amb aigua de boca, etc., l’Agència Catalana de l’Aigua ha publicat una guia amb una sèrie de consells per estalviar aigua en les nostres llars.

1. Tancar les aixetes mentre no les fem servir, com quan ens rentem les mans, les dents o ens afaitem. Una aixeta oberta gasta 10 l/minut. Reparar-les si perden aigua, una aixeta que goteja pot gastar fins a 30 l/dia. Els reductors de calç redueixen el consum fins al 50%.

2. La cisterna del vàter: Si no tenim polsadors de doble càrrega, podem posar una o dues ampolles de plàstic plenes de sorra o algun material que pesi dins i aconseguirem estalviar uns 3 litres d’aigua en cada descàrrega. Una descàrrega completa gasta entre 6 i 10 litres. No fer servir el vàter com a paperera.

3. Oblidar-nos de banyar-nos i passem a la dutxa i com menys minuts millor. Tancar l’aigua mentre ens ensabonem. Una banyera gasta uns 300 litres i una dutxa uns 50 litres. Mentre esperem que arribi l’aigua calenta, podem posar unes galledes per omplir-les i després fer-les servir per tirar al vàter, fregar el terra o regar les plantes.

4. L’aigua de la cuina que utilitzem per rentar els aliments la podem guardar per regar les plantes, fregar, etc. La que queda després de bullir els aliments si no tenen additius pot servir per regar les plantes, la de les verdures, arròs, patates, etc. a més tenen nutrients beneficiosos.

5. No rentar el cotxe amb mànega, ja que gasta uns 350 litres d’aigua, portar-lo a un túnel de rentatge.

6. Instal·lar sistemes de rec gota a gota en el jardí.

7. Fer servir els programes d’estalvi dels nostres electrodomèstics, encara que tinguin una duració més llarga. No gasten més aigua, triguen més perquè mantenen en remull la roba o els plats amb la mateixa aigua.

Finalment, eduquem als nostres infants en un consum responsable de l’aigua i també de l’energia. Pensem que encara que el 71% de la superfície del planeta és aigua, tan sols un 3% és dolça i d’aquesta l’1,74% es troba en forma de gel a les glaceres i als casquets polars. Si restem l’aigua atmosfèrica, la que forma part dels éssers vius i la de constitució dels sòls queda un exigu 0,007% d’aigua disponible per als éssers humans.

Podeu consultar la Guia de l’ACA 👉 aquí.

Tags: Consum aigua, Estalvi aigua

Notícies semblants: