Avui l’Elèctrica Dharma fa 52 anys


Avui la Companyia Elèctrica Dharma fa 52 anys. Era el 20 de febrer de 1972 quan una banda nascuda al barri de Sants de Barcelona, pujava per primer cop a un escenari en el Casal de la Font d’en Fargues del barri d’Horta de Barcelona. La seva música és una barreja d’estils, entre el folk català el jazz-rock.

L’estiu del 74 els germans Joan, Josep i Esteve Fortuny, el baixista Carles Vidal i el teclista Jordi Soley van compondre, en una comuna rural propera a Girona, el seu primer treball anomenat ‘Diumenge’. Malauradament, l’Esteve l’any 1986 va patir una hemorràgia cerebral en un concert a Cardedeu i va morir. Més endavant es van incorporar Maria i Lluís Fortuny, Pep Rius i Tianan Bi Tra.

La seva discografia està formada per 25 àlbums i alguna de les seves cançons s’han convertit en un veritable himne, com ‘La presó del rei de França’, cançó popular catalana del segle XVI originària de la captura de Francesc I de França per l’exèrcit espanyol. L’Elèctrica Dharma la va popularitzar arribant fins i tot a ser un dels himnes del Barça o de la selecció catalana de futbol i sovint cantada a les manifestacions independentistes.

LLETRA DE LA PRESÓ DEL REI DE FRANÇA

Ja partí el rei de FrançaUn dilluns al de matí
Va partir per prendre EspanyaI els espanyols bé l’han pris.
Ja partí el rei de FrançaUn dilluns al de matí
Posant-lo en presó molt foscaOn no es coneix dia i nit.
Treu el cap per la finestraI un passatger veu venir
Posant-lo en presó molt foscaOn no es coneix dia i nit.
Digueu-li a la meva esposaQue en vingui a treure d’aquí
Si no hi ha prou diner a FrançaQue vagin a Sant Denís.
Digueu-li a la meva esposaQue en vingui a treure d’aquí
Que venguin la conxa d’orQue es venguin la flor de lis.
Si no hi ha prou diner en bossaQue vagin a Sant Patrís
Que venguin la conxa d’orQue es venguin la flor de lis.

El seu últim treball ha estat ‘El misteri d’en Miles Serra i les músiques mutants’ que combina músiques tan llunyanes com el jazz del llegendari trompetista nord-americà i la cobla mediterrània, amb el resultat d’un so nou i agosarat amb el segell inconfusible de l’Elèctrica Dharma.

Escoltem La Presó del rei de França  👇

Tags: Efemèrides, Elèctrica Dharma

Notícies semblants: