Durant les obres de restauració del Reial Monestir de Santes Creus, a Aiguamúrcia a l’Alt Camp, s’han descobert les restes d’una desena de persones que pertanyerien a nobles de la Catalunya dels segles XIII i XIV. Els arqueòlegs i antropòlegs que han fet la troballa, la consideren com excepcional pel bon estat de conservació que tenen.
Aquestes restes estaven dins de sis sarcòfags en un claustre del Monestir. Per l’estat en què s’han trobat, pràcticament intactes, els experts consideren que no han patit cap espoli durant segles, cosa molt freqüent en l’edat mitjana. Consideren que des que van ser enterrats, els sarcòfags no han estat profanats.
Això permetrà fer un estudi biològic i dels teixits que duien, es podran fer proves d’ADN. Aquesta excepcional troballa permetrà reconstruir la forma de vida d’aquests nobles de la Corona d’Aragó. En algun dels sarcòfags han aparegut restes de més d’una persona, per la qual cosa es creu que podrien ser familiars. Ara caldrà esbrinar quina relació tenien i qui eren aquestes persones.
Segons les inscripcions en els sepulcres, les restes correspondrien a cinc famílies de la noblesa catalana de l’edat mitjana alta, entre elles les de dos infants. Possiblement serien de les famílies Cervelló, Cervera, Queralt, Puigvert i Montcada. Les restes s’han trobat durant les obres que s’estan fent en el claustre gòtic del Monestir, que continua obert al públic.
La descoberta s’ha realitzat en el marc de la restauració del claustre del programa 'Temps de Gòtic' de @FundlaCaixaCAT i @cultura_cat.
👉🏼El conjunt de 6 sarcòfags es va trobar en molt bon estat de conservació, fet que permetrà aportar informació sobre els 8 individus enterrats. pic.twitter.com/fE77iVFxOp
— Cultura (@cultura_cat) February 26, 2024
🟢 S’ha iniciat un estudi arqueo-antropològic que ha de permetre conèixer qui eren els nobles sepultats i aspectes de la seva quotidianitat com l’alimentació, les malalties i les condicions de vida i treball. pic.twitter.com/8vjoCMJ91D
— Cultura (@cultura_cat) February 26, 2024