Ahir la Super Àvia Catalana va fer 117 anys. Maria Brañas, la persona més gran del món.

Maria Brañas – Foto: Super Àvia Catalana @MariaBranyas112

Ahir la Super Àvia Catalana com ella es fa dir al seu perfil de X, va fer 117 anys. Maria Brañas es va convertir l’any passat en la persona més gran del món, després de la mort de Lucile Randon de 118 anys el 17 de gener del 2023.

La Maria va néixer el 4 de març del 1907 a San Francisco, Califòrnia, on els seus pares d’origen català estaven treballant. El seu pare era un periodista expatriat fundador de la revista ‘Mercurio’ a Nova Orleans. Amb set anys a causa d’una malaltia del pare, la família va decidir tornar a Catalunya, malauradament el pare no va poder aguantar aquell viatge tan llarg en aquells temps i va morir de tuberculosi en el vaixell.

Primer es van instal·lar a Barcelona, però anys més tard marxen cap a Banyoles on la Maria estudia i passa la seva joventut. L’any 1930 es casa amb Joan Moret, un metge que havia conegut en la Costa Brava, on la família tenia una segona residència. En moltes entrevistes concedides a diferents mitjans de comunicació, la Maria sempre recorda que va arribar a Catalunya amb la Primera Guerra Mundial, aquí va passar la Segona Guerra Mundial i la Guerra Civil Espanyola, quan van haver de fugir cap a França perquè el doctor figurava en un llistat dels republicans perseguits pel règim franquista.

Un cop passada la guerra, van tornar a Catalunya i es van instal·lar a Olot on encara viu. Actualment, està en la residència Santa Maria del Tura de la capital de la Garrotxa. La Maria ha tingut tres fills, onze nets i tretze besnets. L’any 2020, amb 113 anys es va convertir en la persona més gran del planeta que ha superat la Covid-19.

L’investigador Manel Esteller, director de l’Institut d’Investigació contra la Leucèmia Josep Carreras, està fent un estudi sobre l’ADN de la Maria. Ha recollit mostres de saliva, sang i orina que estudiaran per intentar saber el motiu de la seva longevitat. En una entrevista al programa No ho sé de RAC1, Esteller diu que han detectat que “genèticament, no té aquests 117 anys, l’edat que marca el seu DNI. Sabem que les seves cèl·lules se senten una mica més joves del que són, és a dir, tenen un aspecte més jove del que tocaria”.

Ahir en el perfil de X de la Maria Brañas es podia llegir: “Bon dia, món. Avui compleixo 117 anys. Fins aquí he arribat” i afegeix una cita del bisbe Pere Casaldaliga.

Tags: Maria Brañas, persona més gran

Notícies semblants: