L’Església nova de Pont de Suert declarada Bé Cultural d’Interès Nacional

Foto: Ajuntament de Pont de Suert

Aquest mes de febrer el Govern de la Generalitat de Catalunya ha declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) en la categoria de monuments històrics, l’Església nova de l’Assumpció de Pont de Suert, a l’Alta Ribagorça. Segons el govern “l’Església Nova de l’Assumpció d’El Pont de Suert és un dels pocs exemples a Catalunya de l’arquitectura moderna de finals dels anys 40 a Europa”.

La construcció d’aquesta església està vinculada a l’arribada de la indústria hidroelèctrica a la comarca i en concret a l’empresa ENHER (Empresa Nacional Hidroelèctrica-Ribagorçana). Als anys 40 moltes persones van arribar a Pont de Suert per a treballar i la companyia elèctrica va promoure la construcció d’habitatges, equipaments i edificis de serveis.

L’any 1952 van veure la necessitat de construir una nova església i ENHER va encarregar el projecte a l’enginyer de camins madrileny Eduardo Torroja Miret que en col·laboració amb l’arquitecte José Rodríguez Mijares es van ocupar de la construcció entre els anys 1953 i 1955.

Eduardo Torroja aplica les noves tècniques constructives d’elements de formigó laminars que eren novetat en aquells anys. És un dels pocs exemples a Catalunya d’arquitectura moderna amb la utilització d’estructures laminars de rajola en combinació amb formigó armat.

En aquells anys sorprenia per la seva modernitat en comparació a les esglésies tradicionals, en especial a les preromàniques de l’Alta Ribagorça. Construïda en un edifici d’una única nau, amb una coberta moderna amb absis semicirculars i uns murs exteriors de pedra rústica que envolten la façana. Una gran creu amb molta simplicitat presideix la façana, pròpia del moviment obrer del moment.

Foto: Ajuntament de Pont de Suert

Tags: Bé d'Interés Cultural, Església Nova de Pont de Suert

Notícies semblants: