La Casa Sayrach de Barcelona i l’església de Sant Joan de Bellcaire, declarades Bé Cultural d’Interès Nacional.

Casa Sayrach, Avinguda Diagonal, 423-425 – Foto: Ajuntament Barcelona

El passat 19 de març el Govern de la Generalitat de Catalunya va declarar Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de monument històric, dos nous monuments del nostre país, la Casa Sayrach de l’avinguda Diagonal cantonada al carrer d’Enric Granados de Barcelona i l’església de Sant Joan de Bellcaire de Bellcaire d’Empordà.

La Casa Sayrach, construïda entre 1915 i 1917 és l’obra més important de l’arquitecte i escriptor Manuel Sayrach i Carreras. En aquells anys Sayrach encara no havia finalitzat la carrera, fet pel qual el projecte el va haver de firmar l’arquitecte Gabriel Borrel i Cardona. En ella es veuen reflectits els dos estils arquitectònics d’aquella època: el modernisme i el noucentisme. Des de l’any 1987 l’entresol de la Casa Sayrach acull el restaurant La Dama, de la mà del xef Josep Bullich. L’any 2015 per jubilació del propietari La Dama va tancar, però l’any següent, després d’una remodelació, va tornar a obrir.

L’església de Sant Joan de Bellcaire, també coneguda com a Sant Joan de Bedenga, antic nom del poble de Bellcaire d’Empordà, ubicada en un extrem de la vila, podria haver estat en origen un espai de culte, un mausoleu tardoromà, d’època paleocristiana, del segle VI, al que posteriorment es van anar afegint elements. Als segles VII-IX, un absis rectangular i un transsepte; als segles IX-X se li dona forma de planta basilical amb tres naus; al segle XI, un absis semicircular i, en època gòtica, segle XIII, elements gòtics a la façana, com la rosassa lobular.

Aquesta església és un referent singular per les seves característiques històriques, arquitectòniques i tipològiques, que permeten fer un recorregut històric de la transició arquitectònica des de l’època paleocristiana fins a la gòtica.

Església Sant Joan de Bellcaire – Foto: Generalitat de Catalunya
Tags: Bé d'Interés Cultural, Casa Sayrach, Església Sant Joan de Bellcaire

Notícies semblants: