Fenomen insòlit a Catalunya. Espectaculars imatges d’Aurores Boreals vistes ahir a la nit al nostre país.


Tots hem sentit a parlar de les aurores boreals i estem acostumats al fet que per veure-les hem d’anar fins al nord d’Europa a països com Islàndia o Noruega, però aquest cap de setmana aquest fenomen atmosfèric s’ha desplaçat fins a Catalunya. Ahir a la nit el cel es va tornar d’un color rosa/lilós, es van poder veure fins i tot en zones amb gran contaminació lumínica, com l’àrea metropolitana de Barcelona.

Segons ha informat el Centre de Predicció del Temps Espacial dels Estats Units (NOAA), una tempesta geomagnètica de nivell 4/5, considerada severa, afectarà a tot el planeta des d’ahir divendres i es podrà veure durant tot el cap de setmana. Les imatges més espectaculars les ha recollit el Parc Astronòmic de Prades a Tarragona i que ha publicat a través de les xarxes socials. Les aurores boreals d’aquesta nit s’han pogut veure a gran part d’Europa, amb tons vermells, rosats o lilós, fins i tot a zones ben al sud d’Europa com el desert del Sàhara.

Com es formen les aurores boreals?

Va ser l’astrònom italià Galileo Galilei que l’any 1619 va batejar aquest fenomen atmosfèric amb el nom d’aurora en honor a la deessa romana de l’alba. Les aurores boreals que es poden veure a l’hemisferi nord i les aurores australs que es produeixen a l’hemisferi sud, són conseqüència de la interacció dels gasos de l’atmosfera terrestre amb el vent solar, són partícules carregades elèctricament, anomenades ions que surten del sol en totes direccions. Quan el vent solar arriba a la Terra i xoca amb el camp magnètic del planeta es produeixen corrents de partícules carregades que es desplacen cap als pols.

Tags: Aurora boreal, Catalunya

Notícies semblants: