La ciutat més europeísta del 2024 és catalana – Premi Europa 2024


Des de l’any 1955 l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, atorga el Premi Europa a la ciutat més activa en la promoció de l’ideal europeu. En l’edició d’enguany el premi ha vingut cap a Catalunya, concretament a Terrassa, capital junt amb Sabadell de la comarca del Vallès Occidental. Aquest premi s’atorga a les ciutats que fomentin “les activitats d’agermanament amb altres municipis d’Europa, l’adhesió a organitzacions europees, intercanvi de persones en l’àmbit de l’educació, la cultura o l’esport, organització d’esdeveniments de caràcter europeu, participació en manifestacions o activitats solidàries i organitzar actes pel Dia d’Europa”.

L’organisme que concedeix aquest premi destaca de Terrassa, la gran participació que té aquesta ciutat en el projecte europeu. Des de fa vint anys Terrassa compta amb un departament específic d’assumptes europeus i cada any celebren:

– El Dia Europeu de la Música
– El Dia Europeu de les Llengües
– Celebració del Dia d’Europa a les escoles
– La Setmana Europea de l’Energia Sostenible
– La Setmana Europea de la Mobilitat
– Les Jornades del Patrimoni Europeu
– La Setmana Europea de la Reducció de Residus.

Terrassa, ciutat industrial i universitària fomenta l’agermanament amb altres ciutats, actualment està agermanada amb Pamiers (Franca), Granada (Nicaragua), Tetuan (el Marroc) i Tecoluca (El Salvador). També col·labora en projectes europeus com l’ERASMUS+ per fomentar la mobilitat acadèmica dels estudiants dins la Unió Europea. L’antiga Ègara forma part de diverses xarxes, com la xarxa de grans ciutats europees Eurocities, l’Organització Mundial de Ciutats i Governs Locals Units (UCLG), La Xarxa Europea de l’Art Nouveau que té com a objectiu preservar, estudiar i promoure el modernisme a escala europea i a la Coalició Europea de Ciutats contra el Racisme.

Aquest Premi Europa és la més alta distinció concedida a una ciutat europea per les seves accions en l’àmbit europeu. En els seus seixanta-nou anys d’existència tan sols quatre ciutats espanyoles han rebut aquesta distinció: Santiago de Compostel·la (1985), Girona (2016), Sant Sebastià (2019) i ara Terrassa (2024). El premi inclou un trofeu, una medalla, un diploma i una beca per a una visita d’estudis a les institucions europees pels joves de la ciutat.

Les altres ciutats finalistes d’aquest any a les que s’ha imposat Terrassa eren:

– Woluwe-Saint-Lambert a la regió de Brussel·les (Bèlgica)
– Bayeux a la regió de Normandia (Franca)
– Cascais a la regió de Lisboa (Portugal).

Tags: Premi Europa, Premis, Terrassa

Notícies semblants: