La fórmula secreta de la Coca-Cola és valenciana. Llegenda o realitat?


De tots és prou conegut que la fórmula de la Coca-Cola és un dels secrets millor guardats del món, però hi ha qui afirma que va néixer a un petit poble de València, Aielo de Malferit, que actualment té 4.601 habitants. No hi ha dades que puguin confirmar si això és cert o és una simple llegenda, el que sí que hi ha són alguns indicis que fan creure que podria ser veritat.

La història es remunta al segle XIX, quan en una destil·leria d’aquest poble valencià, Destil·leria Ayelo, van elaborar un xarop anomenat ‘Xarop Superior de Kola-coca’, era un xarop de color fosc com l’actual Coca-Cola, que estava elaborat amb nou de Kola i fulls de coca del Perú. L’any 1885, un dels fundadors de la destil·leria, Bautista Aparici, es va desplaçar fins a Filadèlfia per a presentar el seu producte.

Un any després, el químic-farmacèutic John Stith Pemberton, a qui se li atribueix l’invent de la Coca-Cola, va treure al mercat el seu refresc, el que al llarg d’aquests anys s’ha convertit en la beguda més popular del món. Una altra prova de què això podria ser veritat, és que anys després Coca-Cola va acabar comprant la patent del ‘Xarop Superior de Kola-coca’ a la Destil·leria Ayelo, encara que no hi ha documents que ho corroborin.

 

Tags: Coca-Cola-València

Notícies semblants: