EFEMÈRIDES

Avui celebrem el Dia Mundial Sense Tabac.


Des de l’any 1988 el 31 de maig se celebra el Dia Mundial Sense Tabac, efemèride establerta per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), amb l’objectiu de conscienciar i informar a la ciutadania dels efectes nocius que té el tabac per a les persones fumadores i les que estan al seu entorn, l’anomenat fumador passiu.

El lema d’enguany és: ‘Protegir la infantesa de la interferència de la indústria tabaquera’. El que es pretén és que la indústria tabaquera deixi de dirigir-se als joves amb productes nocius per a la seva salut. Segons dades del 2022, a tot el món, almenys 37 milions de joves d’entre 13 i 15 anys consumeixen alguna forma de tabac. A la Regió d’Europa de l’OMS, l’11,5% dels nens i el 10,1% de les nenes entre 13 i 15 anys són consumidors de tabac (4 milions).

Cada any moren uns sis milions de persones a conseqüència del consum de tabac i s’estima que l’any 2030 aquesta xifra pujarà fins als vuit milions si no es prenen mesures per evitar el consum. El tabac no només és perjudicial per a la salut, també afecta greument l’economia tant de les famílies per l’elevat preu que té actualment un paquet de cigarretes, com a l’estat per l’augment de les despeses sanitàries. El consum de tabac és la principal causa prevenible de defunció al món.

En els darrers anys les diferents administracions han fet grans esforços per tal de reduir el consum, com prohibir la publicitat, incloure missatges en els paquets de tabac sobre els riscos de fumar, campanyes desincentivadores, jornades sobre el tabac, etc.

El tabac és la principal causa del càncer de pulmó, pot provocar malalties cardiovasculars o respiratòries, disminueix la fertilitat, afecta l’embaràs i el part, entre altres conseqüències. Per això avui és un bon dia per intentar deixar de fumar, poques hores després de deixar-ho augmenta l’oxigen i disminueix el nivell de diòxid de carboni en el cos.

Tags: Dia Mundial sense tabac

Notícies semblants: