El ‘Canó de l’Antílop català’ a mitja hora de Barcelona

El ‘Canó de l’Antilop’ situat a l’estat d’Arizona dels Estats Units, és un dels llocs més fotografiats del món. Unes estructures formades per roca arenisca que en combinació amb la llum formen uns efectes visuals espectaculars. Malgrat la seva perillositat, cada any és visitat per milers de persones.

No cal anar molt lluny per a visitar una formació rocosa semblant, a mitja hora de Barcelona tenim les Coves de Can Riera, també conegudes com el ‘Canó de l’Antílop català’. Estan al terme municipal de Torrelles de Llobregat, on també tenim un altre atractiu, Catalunya en Miniatura.

Per arribar-hi a les Coves de Can Riera haurem de fer una caminada d’uns sis quilòmetres per camins que pugen muntanya amunt, no és un lloc de fàcil accés, perquè al final hi ha una breu escalada per les roques i fins i tot una escala metàl·lica ancorada a una roca. Quan arribem a la primera cova ja veiem les formacions de roques vermelloses amb formes molt ondulades. Des de l’any 2021 l’Ajuntament de Torrelles de Llobregat va prohibir l’entrada a l’interior de les tres coves que formen el ‘Canó de l’Antílop català’, però només veure-les per fora, ja val la pena.

Més amunt de la primera cova hi ha les altres dues juntes, l’última és la que té les formacions més espectaculars, el camí no és fàcil, en alguns llocs s’ha d’enfilar per la muntanya amb l’ajuda de les mans. Caldrà anar amb calçat propi de muntanya i s’aconsella portar roba vella, perquè la pols que desprenen les roques argiloses ens poden tacar la roba.

Les formes ondulades de les roques de les Coves de Can Riera són conseqüència de l’erosió que han tingut al llarg dels anys produïda pel vent i la pluja. La tercera cova és la que més similitud té amb el Canó de l’Antílop americà. Estan catalogades com a bé cultural d’interès local i formen part de la Xarxa Natura 2000, xarxa europea per a la protecció de les espècies i els hàbitats naturals.

Tags: Canó Antílop, Coves de Can Riera, Torrelles de Llobregat

Notícies semblants: