El poble de Catalunya que té fins a 14 rellotges de sol.


Porrera és un petit poble del Priorat a Tarragona que actualment té 435 habitants i 14 rellotges de sol. Un poble envoltat de vinyes al fons de la vall del riu Cortiella. La majoria dels rellotges de sol de Porrera estan orientats al sud-est i van ser ubicats en les façanes dels edificis durant els anys 1840 a 1880.

En una superfície que no arriba als 29 km al terme municipal de Porrera, conviuen cinc cellers de renom, com el Celler Vall Llach, del cantautor català Lluís Llach o el Celler de Cal Pla amb més de dos-cents anys d’història, tots amb DOP.

La Ruta dels 14 rellotges de sol de Porrera

1. Cal Ros – Amb un escut de la senyera al centre.
2. Plaça de la Guineu – Construït durant la segona meitat del segle XIX, el quadrant està pintat al fresc.
3. Cooperativa- Pintura al fresc sobre arrebossat de calç.
4. Barranquill– Mixta al fresc al tremp, sobre arrebossat de calç.
5. Plaça de Ca les Vídues – Gravat sobre una placa de pedra, és un dels més complicats de veure, ja que està situat molt alt.
6. Ca l’Amorós -Pintura al tremp sobre arrebossat de calç al carrer Mestre Llurba.
7. Castell – Actualment en restauració.
8. Cal Pla – Amb xifres aràbigues, tan sols marca les mitges hores.
9. Carrer Vilanova – Pintura al tremp sobre arrebossat de calç.
10.Cal Peirí – Pintura sobre arrebossat de calç.
11. Cal Vallvé – Amb un dibuix elegant pintat sobre arrebossat de calç.
12. Cal Rabascall – Destaquen les pintures morades sobre arrebossat de calç.
13. Serrallo – Amb tonalitats ocres, verds i salmó, pintat sobre arrebossat de calç.
14. El Portal – El més popular de tots i que té la seva pròpia història. ​👇

El rellotge del Portal que està ubicat al carrer Pau Casals, és un dels més grans de Catalunya, de forma rectangular, creat l’any 1858 per Jaume Assens i Simó i restaurat l’any 1995, pintat amb una tècnica mixta, al fresc i al tremp. És un rellotge complicat, ja que combina línies solars amb línies zodiacals i un text a sota amb una endevinalla en castellà que diu:

“Tu que mirant-me estàs, atén bé el que dic, això té gran sentit, a veure si ho entendràs, després et divertiràs, quan ho hagis entès, si no entens el que dic a Salamanca aniràs.
El sol va per l’eclíptica del Zodíac, mai passa amb un alfabet basta per a saber què significa, a quins signes es dedica i en quin grau es troba el sol…”

Una endevinalla que ningú del poble va poder resoldre i que segons el llibre “De la Gnomònica, u de la Teòrica i Pràctica dels Rellotges de Sol”, del pare Tomàs Vincent, qui afirma que és un mètode empíric per saber en quin dia del mes el sol entra en la casa corresponent de zodíac.

Trobareu més informació ​👉​ aquí. 

Tags: Porrera, Rellotges de sol

Notícies semblants: