Sabeu per què el poble de la Vilella Baixa és conegut com la ‘Nova York’ del Priorat?


Sabeu per què el petit poble de la Vilella Baixa de poc més de 200 habitants a la comarca del Priorat, és conegut també com la ‘Nova York del Priorat’? Òbviament, no és pel nombre d’habitants, va ser l’escriptor barceloní Josep Maria Espinàs, qui en un dels seus primers llibres de viatges, el va anomenar amb aquest sobrenom.

Quan pensem en Nova York a tots ens venen al cap imatges amb grans gratacels com els de Manhattan, però que té a veure això amb el petit poble del Priorat? A diferència de la majoria dels pobles de Catalunya on podem veure cases baixes, a la Vilella Baixa les cases, mirades des de la riba del riu Escaladei, sembla que tinguin cinc o sis plantes. A causa de l’orografia tan pronunciada que té el Barranc de Scala Dei, aquestes mateixes cases vistes del costat del carrer, només tenen una o dues plantes.

Ubicat en la confluència dels rius Montsant i Escaladei, la Vilella Baixa compta amb un pont romànic sobre els dos rius, l’església renaixentista de Sant Joan Baptista del segle XVIII i un molí d’estil neoàrab record del passat àrab de la comarca, tres llocs que cal visitar si anem al segon poble més petit del Priorat.

Tags: Nova York, Priorat, Vilella Baixa

Notícies semblants: