Els guanyadors dels Premis Nacionals de Gastronomia 2024


Ahir al vespre es va celebrar al Palau de Pedralbes de Barcelona, la gala d’entrega dels Premis Nacional de Gastronomia que cada any atorga l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició. Per primer cop en la història d’aquests premis, en aquesta XXII edició s’han establert dues categories: cuina tradicional i cuina d’autor.

El Premi Nacional de Gastronomia Tradicional 2024 ha recaigut en Paco Solé Parellada, propietari del restaurant 7 Portes de Barcelona, del que l’organització ha volgut destacar que “ha dedicat la seva vida a preservar i fomentar la cultura culinària del nostre país, amb rigor, compromís i excel·lència de cada plat i cada llibre que publica”.

El Premi Nacional de Gastronomia d’Autor 2024 ha estat pel xef Xavier Pellicer, del restaurant Xavier Pellicer del carrer Provença de Barcelona. L’Acadèmia reconeix la seva trajectòria i destaca que sempre utilitza productes frescos de proximitat i ecològics, i s’ha convertit en un referent internacional de la cuina d’autor.


Premi Revelació 2024: Núria Bonet i Autet, propietària i responsable del restaurant Ca la Núria de Bellver de Cerdanya, de la que han destacat la seva inquietud i innovació. Bonet va estudiar tres anys a l’escola d’hoteleria Joviat de Manresa. Va compaginar la seva formació treballant a la Torre del Remei de Bolvir i realitzant un stage al Bulli de Ferran Adrià. Després de passar per un hotel de Berga i treballar amb Nandu Jubany, l’any 2010 va obrir el seu propi restaurant, Ca la Núria al seu poble.

 


Premi Cap de Sala 2024: Fina Navarro i Caballero del Restaurant Gaig del barri de les Corts de Barcelona. Un restaurant centenari ara en mans de la quarta generació de la família Gaig, amb Carles Gaig com a xef. La Fina també ha treballat a la Torre del Remei de Bolvir o al Petit Comitè de Barcelona.

Premi Especial de l’Acadèmia 2024: Toni Massanés Sánchez, director general de la Fundació Alícia, un laboratori d’alimentació responsable, un centre d’investigació i el primer laboratori d’R+D gastronòmic amb rigor científic. D’ell destaquen la seva dedicació a la investigació i la docència en l’àmbit de la gastronomia.

Premi Néstor Luján de Periodisme Gastronòmic 2024: Empar Moliner Ballesteros, escriptora i periodista. L’Empar ha estat guanyadora per ‘La tria de l’Empar’, una sèrie de 22 articles publicats al diari ARA al llarg del 2023, sobre la cultura del vi. El jurat va voler destacar que “no es limiten a aspectes tècnics, sinó que trobem referències creuades entre la cultura del vi, el treball tècnic i el compromís dels viticultors, la sostenibilitat agrícola-climàtica, la música, la lectura i el gaudi personal compartit”.

Al sopar de gala preparat per Nandu Jubany i el seu equip, van acudir 650 persones, entre elles el president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès.

Tags: Premi Nacional de Gastronomia

Notícies semblants: