CURIOSITATS

La Petita Sagrada Família de Novelda a Alacant. Coneix la seva història.


Al poble de Novelda a la comarca del Vinalopó Mitjà a Alacant, trobem una església que és una rèplica en petit de la Sagrada Família d’Antoni Gaudí. Es tracta del Santuari de Santa Maria Magdalena, ubicat dalt d’un turó al costat del Castell de la Mola d’origen islàmic del segle XII. Aquest petit temple va ser obra de l’enginyer tèxtil José Sala i Sala, nascut a Novelda a finals del segle XIX.

Sala va treballar durant anys a la ciutat de Terrassa a Catalunya i allà es va impregnar de l’obra de Gaudí, que va voler traslladar al seu poble natal. El santuari dedicat a Maria Magdalena es va començar a construir l’any 1918 i ha trigat quasi tants anys a acabar-se com l’obra de la Sagrada Família, no va ser fins al 2011 quan, després de la darrera reforma es van col·locar els vitralls i es van acabar, les torres i la cúpula.

Les seves formes corbes i els elements que recorden a la natura recorden molt el modernisme català i en especial el d’Antoni Gaudí, amb còdols del riu Vinalopó, rajoles policromades, o maons vermells. Al seu interior trobem el primer òrgan monumental de pedra del món, de 40 tones i 11 metres. El temple és d’una única planta en forma de calze, diuen que és una al·legoria al gerro d’ungüent amb què Maria Magdalena va ungir els peus de Jesucrist. La Petita Sagrada Família de Novelda va ser declarada Bé d’interès cultural l’any 1931, forma part de la ruta europea del Modernisme i del pelegrinatge del Camí de Santiago.

Tags: Alacant, Novelda, Sagrada Familia

Notícies semblants: