Les Llegendes Encantades de Cadaqués: Misteris, Sirenes i Tresors Amagats a la Costa Brava

Cadaqués és un encantador poble costaner situat a l’Alt Empordà, a la província de Girona, és la localitat més oriental de la península Ibèrica, coneguda per la seva bellesa natural, el seu patrimoni cultural i artístic, i les seves fascinants llegendes. Un petit poble que no arriba als 3.000 habitants, però que a l’estiu pot arribar a la xifra de 25.000 persones.

Farem un repàs de les llegendes de Cadaqués i el seu entorn ​👇

🔸​ La Llegenda del Far de Cala Nans

El Far de Cala Nans es va construir l’any 1874 als penya-segats del Puig de Simonets, amb una torre cilíndrica i una planta baixa rectangular on vivia el faroner. Com no es podia arribar per terra, tot el necessari es feia arribar per mar. En els dies de mal temps, el faroner es quedava aïllat, ja que no podia arribar cap vaixell, fins que anys més tard es va construir un camí d’accés.

La llegenda del far de Cala Nans diu que el faroner que vivia sol al far, dedicat a la seva tasca de guiar els vaixells, en una nit de tempesta, va veure un vaixell a punt d’estavellar-se contra les roques. El faroner va fer tot el possible per salvar-lo, però el vaixell es va enfonsar. A partir d’aquella nit, es diu que l’esperit del faroner vaga per la zona, vigilant que cap altre vaixell pateixi el mateix destí.

🔸​ La llegenda del Dimoni de Sa Riera

La llegenda explica que fa molts anys, un dimoni vivia a Sa Riera, una petita cala propera a Cadaqués. Els pescadors de la zona tenien por de sortir a la mar a causa del dimoni, que provocava tempestes i naufragis. Un dia, un valent pescador va decidir enfrontar-se al dimoni. Amb l’ajuda de la Mare de Déu del Carme, el pescador va aconseguir derrotar-lo i des d’aleshores, les aigües de Sa Riera són tranquil·les i segures.

🔸​ La Llegenda de l’Empordà

Segons una antiga llegenda, la comarca de l’Empordà, on es troba Cadaqués, va ser creada per la mà de Déu. Es diu que Déu, després de crear el món, va passar per l’Empordà i va quedar encantat amb la seva bellesa. Va decidir fer-hi un últim gest de perfecció, donant a la comarca un clima agradable, un paisatge espectacular i una costa rica en cales i penya-segats.

🔸​ La llegenda de la Sirena i el Dofí de Cadaqués

La llegenda diu que dos joves orfes que estaven enamorats, gaudien nadant a les aigües de Cadaqués, com una sirena i un dofí. Ell era pescador i ella cuidava la seva tia i l’ajudava en les tasques de la casa, però sempre que podien la Sirena i el Dofí, que així s’anomenaven, s’escapaven per estar junts a les roques de Cala Canyelles Petites.

Una nit de tempesta van sortir a nedar, però el mar els arrossegava cap a dins. Ell va poder arribar fins a les roques i encara que mal ferit pels talls que li van causar els cops contra les roques, no va parar d’intentar treure del mar a la seva Sirena. Quan estava a punt d’aconseguir-ho, de sobte una gran ona la va colpejar contra les roques i el mar es va tornar vermell. El Dofí desesperat es va llençar a l’aigua per continuar amb la seva estimada.

Alguns creuen que aquella nit de tempesta tots dos van mori ofegats, però la llegenda diu que el que realment va passar és que es van convertir en el que sempre havien desitjat, una sirena i un dofí que viuen feliços sota les aigües del Cap de Creus.

🔸​ La llegenda del Tresor de Cap de Creus

Es diu que hi ha un tresor amagat a les coves de Cap de Creus, prop de Cadaqués. Segons la llegenda, uns pirates van amagar-hi un gran botí fa molts anys. Moltes persones han intentat trobar aquest tresor, però la cova està protegida per un encanteri que només es trencarà quan algú amb un cor pur entri a la cova. Fins ara, ningú ha trobat el tresor, però la llegenda continua viva entre els habitants de la zona.

Tags: Cadaqués, llegendes

Notícies semblants: