La gran nevada a Barcelona el dia de Nadal de 1962

L’Arc del Triomf

Els que ja tenen una certa edat recordaran la gran nevada del dia de Nadal de 1962 a la ciutat de Barcelona, sens dubte la nevada més gran de tot el segle XX i segurament difícil de tornar a veure a la Ciutat Comtal a conseqüència del canvi climàtic. Si us fixeu, els darrers anys tenim un Nadal molt més suau pel que fa a temperatura.

Els que van viure aquell espectacle, afirmen que va començar a nevar la nit de Nadal quan se celebrava la Missa del Gall, en poques hores va nevar tant que la ciutat va quedar col·lapsada, els cotxes no podien circular, els transports públics van quedar suspesos, tan sols funcionava el metro i en algunes zones de la ciutat es van quedar sense subministrament elèctric.

La Font de Caneletes a la Rambla

Tot un caos envaïa la ciutat el dia de Nadal, quan tothom necessitava desplaçar-se per anar a dinar a casa la família més de 70 cm de neu cobrien els carrers de Barcelona. Com eren dies de festa, els ciutadans s’ho van prendre d’allò millor, els que tenien esquís, en aquella època l’esport de l’esquí no era tan popular com ara, van treure els esquís de l’armari i van començar a esquiar pels carrers que tenen una mica de pendent, com Balmes o Muntaner i fins i tot per la mateixa plaça Catalunya,  però després havien de pujar a peu.

Esquiant a la plaça Catalunya – Foto: Bert

La nevada va afectar a tota Catalunya, principalment litoral, prelitoral i gran part de la península. Cardedeu va registrar una temperatura rècord de 15° sota zero.

El que era una anècdota d’aquell dia de Nadal de 1962, aviat es va convertir en un caos per a la mobilitat dins la ciutat, algunes veus afirmen que es van haver de demanar màquines llevaneu a Andorra per treure els sis milions de metres cúbics de neu que s’havien acumulat, ja que Barcelona no estava preparada per a una nevada d’aquestes característiques. Quan va arribar la tarda i va caure el sol, la Ciutat Comtal es va convertir en una ciutat fantasma, no es veia a ningú pels carrers.

Part Alta de la ciutat

Una nevada que ha fet història i que els que tenen una edat segur que recordaran on eren i que feien aquell dia de Nadal del 1962 en que la ciutat de Barcelona i gran part de Catalunya es van cobrir d’un mantell blanc i segur que tenen alguna foto de record. Animeu-vos a compartir-la.

Un terrat del carrer Aragó cantonada Bailèn – Foto: Cedida

Tags: 1962, Barcelona, Nevada

Notícies semblants: