Dia Internacional de la Dona – 8 de Marc – Per què el color lila és el color del feminisme?

Per què el color lila és el color del feminisme?

Es creu que l’origen d’aquesta celebració es deu al fet que el 8 de març de 1908, un grup de treballadores d’una empresa tèxtil de Nova York, es van declarar en vaga, l’empresari les va tancar amb clau i va calar foc a la fàbrica. Va provocar la mort de 129 dones que en aquell moment estaven confeccionant teles de color lila i el fum que provocava l’incendi era d’aquest color.

Tot això sembla ser una llegenda, ja que no va haver-hi cap incendi, aquell dia era diumenge i la fàbrica estava tancada.

Sí que va haver-hi un incendi en una fàbrica tèxtil, on van morir moltes dones, la majoria immigrants joves, però no va ser el 8 de marc.

Hi ha una altra teoria que prové de Rússia, quan el 8 de marc de 1917 moltes dones es van amotinar davant la manca d’aliments.

I la més poètica és que de la barreja del color masculí, el blau, amb el color femení, el rosa, surt el lila.

La lluita de les dones ha sigut constant al llarg de la història, han hagut de liderar batalles en tots els terrenys: socials, polítics, però sobretot en l’àmbit laboral.

Deixant de banda teories i llegendes, el veritable origen d’aquesta celebració està en totes les lluites de les dones que al llarg del temps, no s’han conformat a viure una vida sense drets.

L’ONU va declarar en 1975, el 8 de Marc com Dia Internacional de la Dona.

Tags: Dia Intenacional de la Dona, Dona

Notícies semblants: