La primera xiulada contra l’himne espanyol al camp del Barça

El Barça sempre, més que un club.

Sempre hem sentit a dir que el Barça és més que un club i sí, a través d’ell, en moltes ocasions, s’expressen els sentiments de la població catalana del moment. I quasi sempre, la història té moltes coincidències. Durant la dictadura de Primo de Rivera (1923-1930), el Barça cada dia tenia més gent i es va veure obligat a construir un nou camp als afores de la ciutat. El camp de les Corts que es va inaugurar l’any 1922.

Al futbol era un dels llocs on es podia parlar català amb certa normalitat, molta gent anava a veure el futbol, però també es feien tertúlies de política. Aquells dies l’ambient a Catalunya estava prou escalfat perquè dos mesos abans el dictador Primo de Rivera havia dissolt la Mancomunitat de Catalunya, entregant totes les competències al capità general de la regió militar catalana, Milans del Bosch. Al juny el Barça va demanar al govern civil poder fer un partit amistós amb el Júpiter, en homenatge a l’Orfeó Català. Donat el context del moment, les autoritats es negaven a donar el permís, però finalment i gràcies a les grans pressions del poble, van accedir i el partit es va celebrar el 14 de juny de 1925.

L’entrada era espectacular, 12.000 persones assistien al partit. Al començament una banda de música de la marina anglesa va interpretar la Marxa Reial Espanyola, que era l’himne espanyol. En aquells moments es va produir una monumental xiulada del públic.

Les autoritats, indignades, van sancionar al Barça amb la clausura del camp durant tres mesos i el pagament d’una multa. Van fer responsable dels fets al seu president Joan Gamper, que es va veure obligat a dimitir i marxar a Suïssa, on va estar sis mesos, fins que el van deixar tornar amb la condició que no tornaria a ser president del Barça.

Video de la primera xiulada al camp de Les Corts – 14 de Juny 1925

 

Tags: BARÇA

Notícies semblants: