2 de febrer de 1428 – El terratrèmol més important de Catalunya

El terratrèmol més important de Catalunya – 1428

Sabíeu que el 2 de febrer de 1428 Catalunya va sofrir un terratrèmol? El van anomenar terratrèmol de la Candelera, per haver ocorregut el dia d’aquesta festa.

Valorat en 6,5 de magnitud a l’escala de Richter, va tenir el seu epicentre a Camprodon. Es va sentir a tot el país, però la pitjor part va ser al Ripollès, Rosselló, Cerdanya, Garrotxa i Empordà.

Van haver més de 2000 morts i moltes destrosses en carreteres, ponts, inclòs pobles sencers van desaparèixer, com Queralbs, Amer i Tortellà, amb la mort de pràcticament tota la seva població.

Moltes esglésies van veure ensorrats els seus campanars, Arles, Sant Joan de les Abadesses, Ripoll, Núria, etc. El Monestir de Sant Martí del Canigó es va enfonsar completament.

A Barcelona a Santa Maria del Mar, va caure el rosetó de la façana i va ocasionar 30 morts. A Puigcerdà van haver més de 100 morts per l’enfonsament de l’església.

Al carrer Sant Domènec del Call, hi ha un edifici inclinat, com si fos un defecte de construcció, però en realitat és una de les conseqüències del sisme.

A Sant Joan de les Abadesses encara el recorden amb un repic de campanes cada any per Santa Àgata, patrona contra els terratrèmols que se celebra el 5 de febrer, tres dies després de la Candelera.

Tags: Terratrèmol

Notícies semblants: