CUINA

Sabíeu que els romans ja menjaven calçots?

Origen dels calçots.

Es diu que la tradició de menjar calçots neix d’una errada d’un camperol del Valls. Quan Xat de Benaiges, que així es deia el camperol, a finals del segle XIX va cremar uns brots de les cebes que tenia plantades. En lloc de llençar-les, les va pelar i en tastar-les va observar que tenien un gust dolç que li va agradar. Diuen que també va crear la salsa per acompanyar-los.

Però molt abans algú ja hi havia tastat els calçots, concretament els romans. En una excavació feta a Hongria, es va trobar una pintura del segle III, d’un home menjant “porrus capitatus“, l’actual calçot. Si ens fixem en la pintura, l’home menja el calçot de la mateixa manera que ho fem ara, amb la mà alçada, un bol amb la salsa i ficant-se el calçot a la boca. Hi ha molts escrits de l’època que parlen del “porrus capitatus“, el que ens fa pensar que era un menjar bastant normal en la gastronomia de l’imperi romà.

Tags: Calçots

Notícies semblants: