La història del toro, el ruc i l’ovella, tres símbols marca de país.

El toro, el ruc i l’ovella, tres símbols marca de país.

El primer de tots en néixer va ser el toro. Era l’any 1956 quan la bodega Osborne del Puerto de Santa Maria, va encarregar a una empresa publicitaria una campanya per promocionar el seu conyac “Veterano”.

Van fer, una gran tanca publicitaria amb la silueta d’un toro de 4 metres d’alçada que col·locarien en la carretera de Burgos a Madrid. L’any 1962 la Direcció General de Carreteres va demanar a Osborne que retires el toro de la carretera i l’empresari el va retirar una mica, posant-lo dalt d’una muntanya, però perquè és veies bé des de la carretera va passar dels 4 metres als 14.

Aviat es van començar a veure toros d’Osborne per totes les carreteres d’Espanya, convertint-se així en un símbol de la marca Espanya. Actualment a Catalunya no queda cap, l’últim va ser al Bruc.

El ruc, ase o guarà català és una raça de bestiar autòctona del nostre país i forma part del patrimoni de Catalunya.

El ruc com a icona de la catalanitat, sorgeix no fa gaires anys al Pla de l’Estany, a principis d’aquest segle. Dos amics de Banyoles, farts de veure el toro que anunciava un conyac i la marca Espanya, van crear uns adhesius amb un ruc, en replica al toro d’Osborne. Dins d’una campanya anomenada “Planta’t el burro” es van fer milions d’adhesius, samarretes, clauers, etc. i el que va començar com una broma o anècdota entre amics, aviat es va convertir en un símbol de catalanitat en contraposició al toro amb la bandera d’Espanya.

La més jove és l’ovella i va començar com l’ase català. Un grup d’amics de Tolosa de viatge per Catalunya van veure l’adhesiu del ruc català com a alternativa al toro d’Osborne i van tenir la idea de crear una icona d’un animal del seu país per promocionar la cultura basca.

I així mig en serio, mig de broma va néixer la “Ardilatxa” una ovella d’aquesta raça autòctona del país basc.

Notícies relacionades:

Sabíeu que l’exèrcit espanyol va evitar l’extinció del Ruc Català?

Tags: Ruc

Notícies semblants: