La primera galeria comercial subterrània d’Europa es va fer a Catalunya.

L’Avinguda de la Llum – Barcelona – 1940

L’any 1940 es va inaugurar a Barcelona l’Avinguda de la Llum, una galeria comercial subterrània que era la primera d’Europa. En plena postguerra Jaume Sabaté Quixal que va ser el promotor de l’obra, aprofitant els túnels dels ferrocarrils, va idear el que ell volia que fos una gran galeria comercial, que començaria al carrer Balmes, travessaria la plaça Catalunya i arribaria fins a la plaça Urquinaona. Al final, el projecte no va ser tan gran i es va quedar en un passadís des de Balmes/Bergara fins a les Rambles.

Molt aviat es va omplir de botigues de roba selecta, joieries, perruqueries, bars, estancs i fins i tot va arribar a tenir una tintoreria i un cinema, el cinema “Avenida de la Luz“. Es feien exposicions sobre el descobriment d’Amèrica o d’art precolombí.

Va tenir tant èxit que l’any 1949, l’ajuntament la va declarar com punt d’interès turístic i es van anar afegint més botigues, inclòs, una d’apostes del canòdrom o una de làpides mortuòries.

A partir de la dècada dels 70 va començar una lenta decadència, amb l’arribada de la democràcia i la consegüent relaxació de la vigilància policial, es va convertir en un lloc que ara diem de “botellón“, un lloc que al ser soterrani, a l’hivern s’omplia de rodamons i borratxos.

Davant aquest panorama, les botigues van començar a tancar, el cinema on abans es projectaven pel·lícules de Disney, ara s’havia convertit en un cinema X, els lavabos eren lloc de cites sexuals, etc. Als anys 80 es va intentar reconvertir l’espai, però després de diversos intents, va tancar definitivament l’any 1990.

Tags: Avinguda, Llum

Notícies semblants: