Sabeu perquè s’esculpien cares en les façanes d’alguns edificis?

Les carasses de Barcelona

Si donem un tomb per Ciutat Vella, trobarem que alguns edificis tenen una cara de pedra esculpida a la cantonada o al balcó. S’anomenen carasses i normalment són de dones, però també hi ha de dimonis o gàrgoles. No són gaire agradables a la vista, més aviat sembla que amaguin alguna cosa d’ocultisme o rituals satànics.

L’explicació és molt més senzilla, durant l’Edat Mitjana, la majoria de gent no sabia llegir, així que era inútil posar rètols per indicar on hi havia alguna cosa que interessava a la gent. Aquesta cosa no era altra que un bordell, un local on oferien serveis de prostitució. La carassa indicava que a prop hi havia un local de prostitució, a més s’acostumava a pintar la porta o la casa sencera de vermell, perquè quedés clar on era. D’aquí que també s’anomenés com el “Barrio Rojo”.

Els bordells a l’Edat Mitjana, eren propietat de l’Església i encara que sembli una incongruència, els diners recaptats d’un pecat, es destinaven a obres benèfiques.

Anys més tard i com Barcelona és una ciutat portuària, sempre ha tingut una gran afluència de mariners i viatgers de tot el món que naturalment tenien les seves necessitats i anaven a aquests locals a satisfer-les. Els que ja teniu una edat, recordareu la marina nord-americana que als anys 60 desembarcava i els seus mariners recorrien tota la part baixa de les Rambles.

Ja no queden gaires, però encara podem trobar alguna al barri de la Rivera o a Ciutat Vella.

Tags: Carasses

Notícies semblants: