CUINA

Rostes i Llardons – Com es fan

Les rostes es fan amb la cansalada del porc, que un cop curada es fregeix. D’aquesta manera la pell s’infla i es torna cruixent. Moltes vegades s’adoba la cansalada abans de fregir, amb oli i pebre vermell, orenga, pebre negre o altres ingredients. Depenent de la quantitat de magre que tingui serà més tendra o més dura, com més greix tingui, més tendra quedarà.

Els llardons es fan del llard del porc, del sagí. Es fa coure el llard en una cassola amb molt d’oli i deixant que es vagi fonent i quallant. Quan perd tot l’oli es fan bocins de llardons que queden cuits i amb un color marronós. Es deixen escórrer i moltes vegades els premsen perquè acabin de perdre tot l’oli.

Les rostes s’acostumen a menjar soles, com aperitiu, però també es poden integrar dins d’algun plat, com el trinxat de Cerdanya. L’elaboració més coneguda amb els llardons, és la coca de llardons, però també es poden menjar sols com aperitiu.

Recepta de rostes casolanes

Ingredients:

  • 300 grams de cansalada de porc
  • Sal i Oli d’oliva verge extra

Preparació:

Perquè quedin cruixents i esponjoses, és molt important que la cansalada estigui ben airejada i ben seca, sobretot la pell, abans de fregir. Així que millor treure-la de la nevera unes hores abans i deixar-la airejar damunt paper absorbent.

Tallar la cansalada en trossos de 2 o 3 centímetres d’ample. En una paella amb un rajolí d’oli, posar els trossos de cansalada amb la pell cap avall i el magre cap amunt, en aquest moment ens interessa fer només la pell, ho deixem fregir a foc molt suau de 20 a 25 minuts. Un cop feta la pell, traiem la cansalada, afegim un dit més d’oli a la paella i quan estigui ben calent tornem a posar les rostes, aquest cop pel costat del greix i magre i fem un fregit ràpid d’un minut. Les traiem i les deixem escórrer en paper absorbent, afegint una mica de sal.

Tags: llardons, Rostes

Notícies semblants: