Des de quan tenim costum de menjar Paella? Llegendes de la Paella i alguna recepta

Història de la Paella

Un dels plats més famosos de la nostra gastronomia, sobretot la de Valencià, és la paella. Es creu que la paella sorgeix a les zones rurals del País Valencià, entre els segles XV i XVI.

Els ingredients principals de les primeres paelles eren les aus, el conill o la llebre, animals que sovint tenien les famílies en els seus corrals, inclòs moltes vegades caragols que trobaven als camps. Afegint les verdures de l’hort, l’arròs, safrà i aigua, cuinaven a foc lent amb llenya dels tarongers que li donava un aroma especial.

Hi ha diverses teories d’on ve la paraula paella. Una diu que del llatí “patella que era el recipient on es feia i ha anat derivant a paella. Una altra és que ve de l’àrab “baqiyah, és molt possible, ja que l’arròs va ser introduït pels àrabs del nord d’Àfrica.

Llegendes sobre la paella

  • A la zona de llevant, expliquen una història del temps de la Guerra de la Independència francesa. Diuen que un general francès va quedar bocabadat amb una cuinera i la seva paella. Li va proposar un tracte, que per cada plat d’arròs diferent que fes, alliberaria un presoner espanyol, la dona va començar a pensar en les varietats de paella que podia fer i explica la llegenda que va fer tants que va aconseguir alliberar a 176 presoners.
  • Una altra història, més romàntica, diu que la paraula paella pot ser que vingui de l’expressió “para ella”, quan un noi li va preparar un arròs a la seva xicota, amb tot l’amor del món. Tots sabem que tradicionalment la cuina sempre ha sigut cosa de dones, però moltes vegades les paelles les feien els homes. Per sort avui en dia ja cuinem quasi per igual.
  • La tradició de què als restaurants serveixin paella els dijous, diuen que ve de principis del segle XX, quan la majoria de cases riques de les ciutats tenien servei. El dijous era el dia que les minyones tenien festa i així, els dimecres preparaven la paella amb tots els ingredients i el sofregit, deixant-la a punt perquè l’endemà la senyora només hagués de tirar l’arròs.

Actualment, com la cuinera que va impressionar al general francès, fem paelles amb tota mena d’ingredients, amb carn,  peix,  marisc,  verdures, etc. Tot és qüestió d’imaginació.

Aquí teniu la recepta d’una de les nostres paelles o arrossos:

Recepta de Cuina, Com es fa – Arròs Paella Mixta

Recepta de Cuina, Com es fa – Arròs negre

Tags: Paella

Notícies semblants: