El Xuixo la típica pasta catalana nascuda a Girona ara fa 102 anys.


El Xuixo és una pasta típica catalana, va néixer ara fa cent dos anys a la pastisseria que la família Puig tenia al carrer de la Cort Reial, 15 de Girona.

Sembla que un pastisser francès, refugiat de la Segona Guerra Mundial, va ser el que va ensenyar a Emili Puig a fer una pasta molt típica de França, la “chou à la crème” i que li va servir d’inspiració al pastisser català per crear el Xuixo català o més ben dit el Xuixo gironí.

Es tracta d’una pasta de forma allargada i farcida de crema. Al final trobareu la recepta.

 

Durant el segle passat, junt amb el croissant era una de les pastes que no podia faltar en els esmorzars de tots els bars de Catalunya o acompanyant els xurros a les xurreries.

Girona, per celebrar el centenari va voler retre un homenatge a aquesta pasta típica de la ciutat, col·locant una placa en el lloc on va néixer ara fa cent dos anys i que donava el tret de sortida a l’Any del Xuixo, durant el que es promocionava aquesta delícia de la pastisseria gironina per tota la ciutat i a través de les xarxes socials amb l’etiqueta #anyxuixo.

Recepta del Xuixo

Ingredients per 8 xuixos:

  • 250 grams de farina de força
  • 10 grams de llevat de forner
  • 1/2 culleradeta de sal
  • 10 grams de sucre amb gust de vainilla
  • 45 grams de sucre
  • Un ou
  • 90 ml. de llet sencera tèbia
  • 15 grams de mantega
  • Crema pastissera per farcir-los
  • Oli suau per fregir o millor de gira-sol.

Preparació:

En un bol gran barregem la farina, la sal, els dos sucres i el llevat. Fem un forat al mig, que quedi en forma de volcà i posem un ou batut al centre, anem pastant i afegint la llet tèbia, de mica en mica, sense parar de pastar fins que ens quedi una massa fina i tova.

Sense parar de pastar afegim la mantega a temperatura ambient i quan es comenci a desenganxar de les parets, li donem forma de bola i la deixem reposar tapada amb un drap, uns 30 minuts, fins que hagi doblat el seu volum.

 

L’estirem amb un corró fins que ens quedi d’un centímetre de gruix i la tallem en 8 triangles, com si anéssim a fer croissants. Col·loquem una mica de crema pastissera en la base de cada triangle, els enrotllem cap a la punta i els tanquem pels costats. Els deixem reposar 1/2 hora més, fins que tornin a doblar el seu volum.

Preparem una paella fonda o una fregidora amb abundant oli i quan sigui ben calent, fregim els xuixos fins que quedin daurats. Els traiem, els deixem escórrer en paper de cuina i els arrebossem amb sucre.

L’únic inconvenient que té aquesta pasta tan típica de Girona, són les calories, entre 300 i 400 per cada xuixo.

També us pot interessar: Notícia del 02.03.2020

Una fleca de Santa Perpètua de Mogoda guanya el concurs al Millor Xuixo del Món.