Santa Coloma de Gramenet i Premià de Dalt recuperen la figura del “Sereno”

Els que ja tenim una edat segur que recordarem aquella persona que passejava pels carrers a les nits, amb un gran manyoc de claus, un llum i un xiulet, era la figura del Sereno.

La seva feina consistia a vetllar per la seguretat del barri o poble on exercia la seva feina, portava totes les claus dels portals de les cases i si algú les havia perdut, ell els obria les portes, vigilava i avisava als bombers en cas d’incendi, cridava un metge si feia falta, etc. En definitiva era una persona en la qual els veïns dipositaven la seva confiança en el cas de tenir qualsevol contratemps.

Cridaven cada mitja hora quin temps feia i com la majoria de vegades el temps era “sereno”, a còpia de repetir la paraula, la gent el va anomenar així.

Si presenciaven alguna baralla, un robatori o qualsevol altra cosa que fes necessària la presència de la policia, tocaven el xiulet repetidament fins que acudien. Amb el temps quan un ciutadà també necessitava ajuda, xiulava i moltes vegades la policia no feia cas pensant que era una falsa alarma o els estaven prenent el pèl. D’aquí ve l’expressió tan popular “Te toman por el pito del sereno” quan a algú no se li fa cas.

Per Nadal passaven per les cases del barri que tenien assignat per felicitar les festes als veïns, els donaven una felicitació i la gent els hi donava una petita gratificació. Això era costum que ho fessin tots els serveis municipals, com carters, escombriaires, farolers, etc.

                          

El cos de Serenos de Barcelona es va dissoldre definitivament l’any 1976 i els seus membres van passar a formar part de la Guàrdia Urbana.

Ara Santa Coloma de Gramenet i Premià de Dalt volen recuperar la figura del “Sereno”, ja no portarà el manyoc de claus ni ens informarà del temps, però si vetllarà per la seguretat ciutadana a les nits.

En el cas de Santa Coloma de Gramenet seran 18 les persones encarregades de prestar aquest servei, patrullaran des de les 11 de la nit fins a les 7 del matí, en parelles mixtes i uniformades amb unes armilles grogues.

Les seves funcions seran la cura del mobiliari urbà, els llums, ajudar a les persones que ho necessitin com persones perdudes, acompanyar a la gent gran o persones amb mobilitat reduïda, etc.

En el cas de Premià de Dalt seran un total de 12 persones les que patrullaran pels quatre barris que té la població.

La persona encarregada d’aquest servei serà un guarda jurat professional, equipat amb defenses, manilles i mitjans per reduir un delinqüent en cas de necessitat, així com una emissora de ràdio connectada amb la policia local de Premià de Dalt.

Tags: Sereno

Notícies semblants: