Dia Mundial de la Ràdio – Cent anys de la primera emissió a Espanya

Era l’any 1865 quan James Clerk Maxwell va afirmar que era possible generar ondes electromagnètiques que es propaguessin a la velocitat de la llum. Anys després, Heinrich Rudolf Hertz va demostrar que era possible la radiació electromagnètica i va portar a terme les primeres transmissions per ràdio l’any 1886. El primer missatge va ser una transferència d’energia a uns quants metres de distància, en forma de guspira o espurna. No va ser res rellevant en aquells moments i no sabien la utilitat que podia tenir aquesta transmissió, per això la idea de les ones hertzianes va quedar arraconada en un laboratori alemany.

L’any 1896 l’italià Guillermo Marconi va ser el primer a trobar-li una utilitat a les ones hertzianes transportades per l’aire, la ràdio. Per aquells temps Nikola Tesla també estava fent investigacions en aquest camp i és per això que molts atribueixen la invenció de la ràdio a Tesla i no a Marconi. Després de molts anys de litigi la Cort Suprema dels EEUU va fallar que la patent vàlida era la de Marconi.

Marconi va començar aplicant les transmissions per ràdio al món marítim i l’any 1897 va enviar una transmissió a 30 quilòmetres de distància que va ser recollida per un remolcador. Anys més tard tots els vaixells estaven equipats amb el transmissor sense fils de Marconi, codificat en Morse, però que no deixava de ser una ràdio.

La primera emissió de ràdio, tal com la coneixem avui en dia va ser la nit de Nadal de 1906 i la va fer el professor Reginald Aubrey Fessenden, el missatge era una felicitació de Nadal acompanyada de música de Haendel.

 

El primer aparell de ràdio de la història era de galena, un cristall de sulfur de plom que associat a altres elements feia possible que molta gent es pogués construir un aparell de ràdio. No es podia canviar de dial, això va arribar més tard quan el francès Lucien Lévy l’any 1917 va inventar el botó que canviava d’emissora i més tard un altre botó que permetia pujar i baixar el volum.

Les primeres dècades del segle passat van ser moments de grans descobriments al voltant de la ràdio, amb la invenció del tríode es va possibilitar la transmissió, recepció i amplificació que feia possible la ràdio-comunicació. Aquesta tecnologia va ser útil fins a la dècada de 1950 quan va arribar el transistor.

Fins que va arribar el transistor, els aparells de ràdio portàtils no eren massa “portàtils”, el primer de tots pesava 10 quilos. A mitjans de segle, tres enginyers amb el Premi Nobel de Física cada un d’ells, van començar a treballar en la idea de crear el transistor. Eren John Bardeen, Walter Brattain i William Shockley els que l’any 1955 van revolucionar el món de la ràdio traient al mercat el transistor, un aparell molt més petit i veritablement portàtil.

En més de 100 anys d’història, la ràdio no ha deixat de modernitzar-se, ara tenim ràdio pràcticament a tot arreu, en el cotxe, en el bany, al mòbil, etc. Moltes emissores ja retransmeten per internet. Encara que avui en dia la informació ens arriba per altres mitjans com la televisió, diaris o internet, la ràdio no ha quedat desplaçada i poques cases hi ha que no tinguin més d’un aparell.

La primera emissora de ràdio de l’Estat espanyol i tercera d’Europa va ser EAJ-1 Ràdio Barcelona, la nomenclatura correspon a la que utilitzaven els radioaficionats, E per se espanyola, AJ per telegrafia sense fils i 1 per ser la primera del país.

El 14 de novembre de 1924 a les 18,30 es feia la primera emissió radiofònica des de l’hotel Colón de Barcelona, amb la veu de Maria Sabater des de Ràdio Barcelona EAJ-1, així començava la història de la ràdio a Catalunya i Espanya. Una setmana després Barcelona ja tenia 80.000 receptors de ràdio.

L’any 1926 es fusionaven Ràdio Barcelona i Ràdio Madrid formant Ràdio Unió que 14 anys més tard es convertiria en l’actual Cadena SER.

Tags: Ràdio

Notícies semblants: