NATURA

El Pallars ens anima a apadrinar un del seus camins.

Aprofitant la Ruta del Cinquè Llac, el Pallars ens anima a apadrinar els seus camins.

El Cinquè Llac és una ruta de senderisme per etapes al Prepirineu lleidatà, entre el Pallars i l’Alta Ribagorça, amb sortida i arribada a La Pobla de Segur, en total 105 quilòmetres repartits en 5 etapes, recorrent camins ramaders del Pallars.

Ara ha nascut un nou projecte “Gratitud Pallars”. Gratitud és un projecte que neix de la mà de les associacions Marques de Pastor, Leader Pririneu Occidental i tots els voluntaris compromesos amb la recuperació de la natura i el seu patrimoni i vol animar a la gent a col·laborar amb ells.

Hi ha quatre maneres de col·laborar amb aquest projecte: 

Apadrinant un camí: Tots coneixem la història i tradicions que pot tenir un camí, només cal recordar el Camí de Sant Jaume. Marques de Pastor vol mantenir aquests camins en bones condicions per perpetuar el llegat dels nostres avantpassats, però per aconseguir-ho hi ha molta feina a fer i pocs recursos, el mecenatge dels padrins sembla una bona solució. Els diners recaptats dels apadrinaments d’un tros de camí, seran íntegrament destinats a restaurar el camí.

Fent-se Voluntari: Una altra forma de col·laborar és fent-se voluntari, està clar que la feina no es fa sola i per això es necessiten moltes mans. Cada any es tria un tram de camí i es restauren els murs de pedra, seguint la mateixa tècnica que es feia antigament, la pedra seca. Els murs són molt importants tant per evitar que desapareguin els camins com per la supervivència de les plantes i els insectes autòctones.

Compensant la petjada de carboni: Durant els darrers anys els camins ramaders s’han vist envaïts ja no sols per les persones que fan senderisme o a recollir bolets, sinó també pels mitjans d’automoció, com quads, motos, cotxes 4×4, etc. tot això perjudica l’estat natural dels nostres camins.

La petjada de carboni indica les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) que emet, una persona, una organització o un producte. És a dir, és la mesura de l’impacte que les nostres activitats tenen en l’ambient, especialment en relació amb el canvi climàtic, i es quantifica en emissions de CO₂ equivalent que són alliberades a l’atmosfera.

La gent que gestiona la ruta El Cinquè Llac vol compensar aquesta petjada i per això ofereix la possibilitat que els seus visitants facin una donació amb el mateix valor que l’impacte de la seva petjada. Per fer-ho han ideat una calculadora que mesura la nostra petjada de carboni i així podrem conèixer la quantitat a donar.

Estimant la natura: L’últim projecte que ens ofereix Gratitud Pallars, és el que tots hauríem de fer tots si volem deixar un planeta millor als nostres fills, estimar la natura. Per això han creat unes microreserves, són petits espais de terreny de menys de 20 hectàrees on es té especial cura de plantes i insectes autòctones als que moltes vegades els hi donem la importància que tenen.

Gratitud Pallars ens ofereix visites guiades per aquestes microreserves a canvi d’una petita donació que farà possible la seva conservació.

Si voleu més informació, la trobareu aquí: Gratitud Pallars

Tags: Apadrinar, camins, Pallars

Notícies semblants: