NATURA

L’Escola de Pastors de Catalunya compleix 10 anys

Al llarg dels anys sempre teníem per costum associar als pastors amb gent del medi rural, gent gran, pràcticament sense estudis, però gent que estimava la natura i per damunt de tot, els seus ramats. Era una forma de vida que els feia feliços.

Durant la major part del segle passat la gent del camp abandonava el món rural camí de les grans ciutats, a la recerca de feina, la majoria de joventut que ho feia per estudis ja no tornava al seu poble i així anaven desapareixent molts ramats d’ovelles, per manca de pastors que els guardessin.

Amb l’arribada del nou segle les coses han canviat, la joventut aposta per formar-se però sense oblidar el camp i en això ha tingut molt a veure la creació de l’Escola de Pastors de Catalunya ara fa deu anys, amb l’objectiu de garantir el relleu generacional del món de pagès.

L’escola és un projecte formatiu que aposta per un nou model d’agricultura i ramaderia, incorporant les noves generacions al món rural, amb produccions a petita escala, principalment de base familiar i cooperativa, però també aposta per l’agricultura i ramaderia ecològica que faci sostenible l’entorn i el sector.

L’escola pretén formar gent de camp en el sector ramader, tota classe de ramats: ovelles, cabres, vaques i cavalls. La duració del curs és de sis mesos, un de teoria, un de seminaris d’especialització i quatre de pràctiques en una explotació ramadera en funcionament.

Després dels seus deu anys d’existència es pot dir que el relleu generacional s’ha dut a terme i no només el generacional sinó també el de la incorporació de la dona al món dels pastors, un món que fins fa pocs anys estava limitat als homes.

Exemples com el de l’Anna Plana, coneguda com la Pastoreta de la tele per haver protagonitzat un anunci de l’aigua Veri, són els que han modernitzat el món del pasturatge del nostre país.

L’Anna va néixer a Navata l’alt Empordà, era una noia moderna, inquieta com tota la joventut, amb 19 anys va treballar de cambrera en un bar de Banyoles, després va tenir la seva època hippie a Menorca on es guanyava la vida fent rams de flors en una floristeria, fins i tot té un títol de perruqueria.

Quan va deixar aquesta etapa va decidir donar un tomb a la seva vida, va ser una de les primeres alumnes de l’Escola de Pastors de Catalunya, estudiant a Rialp i fent les pràctiques a Llessui, on encara viu amb la seva parella i els seus dos nens nascuts ja en el seu nou entorn, el Pallars Sobirà.

L’Anna viu feliç en les muntanyes del Pallars, amb la seva família i el seu ramat d’ovelles. Quan va arribar per fer les pràctiques i després va decidir quedar-se, ningú apostava per ella, tothom comentava: aquesta noia rosa dura quatre dies aquí, però ja fa uns quants anys que té la seva vida allà.

Gent com l’Anna és el que necessita el món rural per posar fi a la desertització dels petits pobles de muntanya.

Tags: Escola de pastors de Catalunya

Notícies semblants: