Per Sant Josep Crema Catalana, cremada o sense cremar?

La crema catalana és una de les postres més antigues d’Europa, ja la trobem en molts dels receptaris medievals i a la literatura catalana des del segle XIV.

Actualment la mengem durant tot l’any i la podem trobar a tots els restaurants catalans, encara que la tradició diu que és el menjar fonamental de la diada de Sant Josep. Però perquè aquest dia és el dia de la Crema Catalana?

Antigament quan no existia la llum elèctrica el món de pagès vivia al voltant de les hores de sol, s’aixecaven quan sortia i anaven a dormir quan es ponia, les gallines feien el mateix. Al voltant de Sant Josep els dies començaven a fer-se més llargs i en tenir més hores de sol, les postes d’ous augmentaven.

Com tots sabeu, un dels ingredients de la crema catalana junt amb la llet i el sucre són els ous, al voltant d’aquests dies els pagesos tenien excedents d’ous i per això es va començar a fer la Crema Catalana, per donar-los sortida abans que es fessin malbé.

Una llegenda diu que el nom de Crema bé de quan unes monges van oferir flam a un bisbe que estava de visita, però el flam no els hi va sortir molt bé, no va quallar, per solucionar-ho se’ls va ocórrer espolsar-hi sucre pel damunt i cremar-lo, per dissimular la pifiada que havien fet. El bisbe quan va tastar la primera cullerada es va cremar i va començar a cridar “Crema, Crema” i d’aquí li ve el nom.

Segons aquesta llegenda la Crema Catalana haurà de ser cremada, encara que moltes vegades la trobem sense cremar. A vosaltres com us agrada més, cremada o sense cremar?

Aquí teniu la recepta de la Crema Catalana o Crema Cremada.

Tags: Crema Catalana, Sant Josep

Notícies semblants: