La tradició de la Mona i els Ous de Pasqua – Per què es diu Mona?

Mona tradicional (foto: http://yomelocomo.wordpress.com)

Dilluns de Pasqua els padrins obsequiaran als seus fillols amb la mona, però d’on ve aquesta tradició?

La tradició es remunta al segle XV, encara que hi ha historiadors que afirmen que és un costum molt més antic. Joan Amades en el Costumari Català afirma que Dilluns de Pasqua era obligat menjar carn de xai o moltó, així com altres menges com fricandó o el tradicional “platillo” i per postres no hi podia faltar la mona. En les cases on hi havia nens, era el padrí el que la portava i on no hi havia mainada, s’havia de comprar.

Antigament es feia a casa i era una massa de pa amb forma de tortell i al damunt hi posaven ous amb la closca pintada, un ou per cada any que tenia el nen a qui se li regalava, s’acostumava a fer fins que el nen feia la comunió o complia els 12 anys. En principi la tradició de l’entrega de la Mona es feia el Diumenge de Resurrecció, després de la missa i el Dilluns de Pasqua es reunien tots per menjar-la.

El costum de regalar ous de Pasqua és molt antic, ja a l’antic Egipte, entre els amics i les famílies es regalaven ous per celebrar l’arribada de la primavera, com a símbol de fertilitat en el temps en què reneixen les plantes i floreixen les flors.

Els cristians van adoptar aquest costum, relacionant-lo amb la Resurrecció de Crist, l’ou seria la llosa que tancava la tomba que es va obrir el Diumenge de Resurrecció. A partir de l’Edat Mitjana es va associar amb la Quaresma. Amb la Setmana Santa s’acaba el període d’abstinència, que no era sol de carn, tampoc es podien menjar ous, però les gallines continuaven ponent, el que feia que cada casa acumulés ous, que un cop acabada la Quaresma es pintaven i es regalaven a la família i amics.

Actualment en els països europeus acostumen a pintar els ous i en molts casos semblen veritables obres d’art. Per ells aquesta tradició té origen pagà.

Respecte a l’etimologia del terme mona, hi ha diverses hipòtesis, però la més acceptada en general, és que prové del terme àrab “mûna que era un obsequi que feien els àrabs com a pagament de l’arrendament de terres, era una panera plena de regals, normalment pastissos i coques. Els romans van adoptar el terme que va derivar en “monus” i d’aquí la nostra mona.

La mona tal com la coneixem avui en dia, de pa de pessic, mantega, fruites i xocolata, és més recent, va ser a finals del segle XIX i principis del XX quan es va començar a modernitzar l’antiga mona. Atualment les que tenen més èxit entre els nens són les figures de xocolata dels seus ídols i entre ells Messi s’emporta el primer premi.

Recepta de la Mona Tradicional

Ingredients: 

  • 500 grams de farina
  • 75 grams de sucre
  • 50 grams de llevat fresc
  • 50 grams de mantega
  • 10 grams de sal
  • 3 ous
  • La raspadura d’una llimona
  • Un got de llet
  • Ous durs i un ou fresc per pintar
  • Oli d’oliva suau

Preparació:

En bol posem la farina, el sucre, els ous, la sal, la mantega i la raspadura de la llimona, ho barregem tot bé.

Dissolem el llevat amb la llet i l’afegim a la massa, pastant contínuament fins a formar una massa homogènia. L’hem de treballar una estona fins que se’ns desenganxi de les mans.

La tapem amb un drap i la deixem reposar entre 30 i 45 minuts, ha de doblar el seu volum.

Donar-li forma d’un pa rodó amb un forat al mig i anar engrandint-lo fins que ens quedi amb forma de tortell.

Pintar-lo amb una mica d’oli i posar-hi els ous durs amb la closca al damunt, pintar-ho tot amb ou batut, espolsar una mica de sucre per sobre i deixar reposar uns 20 minuts més.

Fer-lo coure al forn, prèviament escalfat a 170 graus, entre 30 i 45 minuts, depenent del forn que tingueu, aneu controlant que no es cremi.

Tags: Mona

Notícies semblants: