Abans de començar amb la recepta dels típics cargols a llauna que fan a les comarques lleidatanes, direm que tradicionalment els cargols a la llauna no es rentaven, es feien al foc de llenya, coent-se en la seva pròpia bava i a molts llocs els continuen fent així.
Actualment i suposem que per motius d’higiene alimentaria, s’acostumen a rentar, ja que a més de fer-los al foc de llenya, també els fem al forn de casa. En ambdós casos, el que sempre hem de fer és tenir-los en dejuni almenys una setmana.
Ingredients:
- Cargols de la varietat Boves
- Una cabeça d’alls
- Julivert
- Sal gruixuda
- Sal, pebre negre i oli d’oliva verge extra
- Allioli i salsa vinagreta per acompanyar.
Preparació:
Com hem dit abans, els cargols han d’estar purgats, és a dir, han d’estar almenys una setmana en dejú.
Aquí ja ve la discussió sobre si es renten o no, jo particularment els rento amb una mica d’aigua, sense submergir-los, tan sols per treure la terra i impureses que pugui tenir la closca.
Agafem una safata de llauna i posem una capa de sal gruixuda, col·loquem els cargols damunt amb la part oberta cara amunt i ajustats perquè no es tombin.
Salpebrem una mica i els posem al foc de llenya o si els fem al forn, s’ha de fer a 220 graus, amb la graella i el forn tots dos encesos simultàniament.
Als 7 o 8 minuts els traiem, afegim all i julivert trinxat amb una mica d’oli pel damunt, Els tornem uns minuts més al foc o al forn. Sabrem que estan fets quan la part oberta es comenci a tornar daurada.
Per acompanyar fem un bon allioli i una vinagreta.