1.000 anys d’història de la Col·legiata del Castell de Cardona.

Castell i Col.legiata de Cardona

El Castell de Cardona es pot considerar com una de les fortaleses medievals més importants de Catalunya i l’última resistent en la Guerra de Successió del 1714. En el turó més alt de Cardona se situen el Castell i la Col·legiata de Sant Vicenç que ara compleix els seus 1.000 anys d’història, tots dos controlant les mines de sal, que durant d’Edat Mitjana eren una font de riquesa molt important i la conca del riu Cardener.

Salines de Cardona

El Castell d’estil romànic i posteriorment gòtic es comença a construir l’any 886 per ordres del Comte de Barcelona Guifré el Pilós, d’aquells primers anys de construcció podem destacar la Torre Minyona. Dos segles més tard, al segle XI es construeix la Col·legiata dins el recinte del Castell, amb un estil del clàssic del romànic català, que fou consagrada entre els anys 1029 i 1040.

Entre els segles XI i XV els dos poders més importants de l’època conviuen en aquell turó, el militar i l’eclesiàstic, controlant cadascú la seva faceta de poder. El Castell serveix de residència pels senyors de Cardona, una de les cases nobles més importants de la Corona d’Aragó, fins i tot eren coneguts com els reis a l’ombra i l’any 1482 els Reis Catòlics els hi va atorgar el títol de Ducs de Cardona.

Un dels fets més importants de la fortalesa de Cardona va ser la resistència que va fer durant la Guerra de Successió. Quan l’11 de setembre de 1714 cau la ciutat de Barcelona davant les tropes de Felip V, el Castell de Cardona es va convertir en l’últim bastió partidari dels Àustries, resistint una setmana més al setge dels Borbons. Finalment el 18 de setembre de 1714 van capitular per salvaguardar la vida dels seus veïns. Des d’aquell moment Cardona es va convertir en un dels símbols de la resistència de Catalunya enfront de la monarquia borbònica.

Actualment el Castell de Cardona alberga el Parador Nacional de Turisme Ducs de Cardona i és considerat per TripAdvisor, com un dels 10 millors castells d’Europa per allotjar-se.

Parador Nacional de Turisme Ducs de Cardona

La Col·legiata del Castell de Cardona celebra ara els seus 1000 anys d’existència. Exactament la canònica de Sant Vicenç de Cardona es va començar a construir l’any 1019, impulsada pel vescomte Bermon.

Per celebrar aquest aniversari tan especial, entre altres actes que se celebraran al llarg de tot l’any, la setmana passada el músic Jordi Savall va oferir un concert a la canònica de Sant Vicenç. Savall, el músic igualadí fa més de 30 anys que utilitza aquest indret per inspirar-se per i les magnífiques composicions que ens ofereix.

Jordi Savall no podia faltar en aquesta celebració i en acabar el concert va ser nomenat Fill Adoptiu de la Vila de Cardona.

Us deixem amb l’Auca del Castell de Cardona.

Tags: Cardona, Castell, Col.legiata

Notícies semblants: