NATURA

El Gall Fer en perill per culpa dels esports d’hivern.

Gall fer mascle

El Gall fer o gall de bosc està en perill per la modificació que ha patit el seu hàbitat durant els darrers anys.

El Gall fer és una espècie que viu als boscos de pi negre, pi roig, faig o avet com els que tenim a les dos vessants del nostre Pirineu.

En els darrers anys el seu hàbitat s’ha vist envaït, principalment pels esports d’hivern com les raquetes de neu o l’esquí fora pistes, però també a l’estiu amb l’auge del senderisme i les curses de muntanya com el trail o running. Totes aquestes activitats amenacen greument la vida del Gall fer.

Altres causes també poden ser que la falta de grans depredadors com el llop el linx han fet proliferar altres espècies que ataquen el gall fer o també la mala senyalització amb cables i filats dels ramats a la muntanya, que fan que moltes vegades el Gall fer mori enganxat al filat.

Al Gall fer li agrada la tranquil·litat que actualment als boscos ha desaparegut, no els agrada que els molestin, per això són tan difícil de veure. Els mascles són foscos, amb plomes negres o marrons, i unes tonalitats blavoses al coll i al pit. Les femelles són marrons amb un color carabassa al pit.

Gall Fer femella

Una altra causa també pot ser la desaparició dels ramats de la muntanya, els ramats mantenien el sotabosc net on viu el Gall fer, ara el bosc està tan tapat que ni ells mateixos poden entrar, a part d’afavorir la propagació dels incendis forestals.

Per intentar millorar el seu hàbitat i evitar que el Gall fer desaparegui dels nostres boscos, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, amb la col·laboració del Consorci d’Espais d’Interès Natural del Ripollès i del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser està fent uns treballs silvícoles a Setcases, consistents en reduir la densitat de l’arbrat, fent aclarides selectives que permetin que el Gall fer s’amagui i pugui alimentar-se dels fruits del sotabosc.

En els darrers deu anys la població del Gall fer ha disminuït un 30% en tot el nostre Pirineu, actualment censats, tan sols hi ha 400 exemplars i el Ripollès és la zona que s’ha de treballar per evitar la seva extinció, ja que és el punt més oriental on viu.

Esperem que d’aquí a uns anys no hàgim de fer una escultura com aquesta per poder veure un Gall fer. 

Tags: Gall fer

Notícies semblants: