El Tren de Noè arriba a l’Estació de França – Barcelona

Vestíbul de l’Estació de França

Avui i demà podem visitar a l’Estació de França el Tren de Noè, un tren que pretén conscienciar a la gent de la necessitat de reduir l’impacte negatiu que té el transport de càrrega pel medi ambient.

Aquesta iniciativa parteix de Rail Freight Forward, una associació de companyies europees de transport ferroviari amb la finalitat d’augmentar la participació modal de la càrrega ferroviària a Europa del 18% actual fins al 30% l’any 2030.

Tren de Noè a Roma – Foto: © Noah’s Train in Rome, OK Kunst

Perquè tots els països es facin càrrec de la importància del seu projecte, el passat desembre va sortir de Katowice (Polònia), un tren amb els vagons pintats per diferents artistes, l’obra d’art en moviment més llarga d’Europa, el Tren de Noè, al que durant el seu recorregut se li aniran afegint vagons pintats per artistes del país que visiten.

Renfe Mercaderies incorporarà dos contenidors pintats per Sabek i MisterPiro, artistes reconeguts del nostre país.

El transport de mercaderies per terra suposa cada any 275 tones d’emissions de CO₂, causants de 50.000 morts anuals. Si l’any 2030 arribem al 30% de la quota modal de transport ferroviari, ens estalviarem 290 milions de tones d’emissió de CO₂, 40.000 morts anuals, 5.000 morts per accidents en els quals es veuen involucrats camions i un estalvi econòmic de 100.000 milions d’euros com a conseqüència de la reducció d’externalitats.

Tren de Noè – Foto: © Kingfisher_c RCG David Payr

El que pretén la Rail Freight Forward és que tot el sector del transport i sobretot, els Estats i els seus governs es consciencien de la necessitat d’aquest canvi per poder tenir un transport més responsable, per millorar la mobilitat i protegir el nostre clima. Buidem les carreteres i omplim els trens.

El Tren de Noè acabarà el seu llarg viatge enviant un contenidor a Xile, país on se celebrarà la pròxima Conferència del Clima COP 25 aquesta tardor.

Tags: Tren de Noè

Notícies semblants: