El Barça decideix retirar totes les distincions honorífiques que tenia Franco.

Agustí Montal fa entrega de la insíginia d’or del Club al General Franco – 1951

A hores d’ara encara no sabem quan es farà l’exhumació de les restes del general Francisco Franco ni si definitivament aniran a parar al cementiri de Mingorrubio al Pardo, el que si sabem amb seguretat, és que allà on vagi a parar ho farà sense les distincions que li havia atorgat el Futbol Club Barcelona en altres temps, en temps de dictadura i en alguna ocasió simplement per obligació.

A la darrera assemblea de compromissaris del club blaugrana celebrada es va acordar, quasi per unanimitat retirar totes les distincions del club que tenia Franco, tan sols 2 vots en contra i 7 en blanc van ser els vots per no arribar a la unanimitat.

El tema ja es va tractar fa 16 anys, però no ha estat possible fins ara, que el club hagi decidit retirat:

  • La insígnia d’or del club atorgada per Agustí Montal l’any 1951 a la final de Copa del Rei contra la Reial Societat. 
  • La medalla d’or commemorativa de la inauguració del Palau Blaugrana, l’any 1971.
  •  La medalla d’or commemorativa de les noces de platí del club, l’any 1974.

Totes aquestes distincions es van fer, les primeres per estar en una plena dictadura i l’última un any abans de la mort del dictador, simplement va ser perquè en els darrers anys del franquisme hi havia una norma, no escrita, però d’obligat compliment per tots els estaments catalans, per evitar represalies i que no era altre que en les distincions de nova creació, el primer destinatari sempre havia de ser el General Franco.

Josep Maria Bartomeu, president del club ha declarat al respecte:

“Ho fem ara perquè és quan hem trobat la documentació necessària. Millor tard que mai. És un homenatge als nostres pares i avis que van patir la dictadura”.

Tags: BARÇA, Distincions, Franco

Notícies semblants: