Un jove andorrà presenta un projecte per unir per tren Andorra amb Barcelona per la Cerdanya.

Vista de les muntanyes andorranes

Un jove matemàtic andorrà de 21 anys, Sebastià Mijares va presentar el passat divendres un projecte per unir Andorra amb Barcelona per tren i que a hores d’ara ja està en mans de les autoritats andorranes pel seu estudi.

Mijares fart de veure les cues de cotxes que es formen a la carretera per sortir o entrar d’Andorra, es va posar a treballar en el projecte. La seva idea és construir una línia de ferrocarril que faci d’enllaç entre Sant Julià de Lòria i l’estació d’Urtx-Alp a la Cerdanya, passant per les valls del Valira i el Segre.

La nova via es faria paral·lela a la carretera N-260 que recorre l’eix pirenaic, seguint la Vall del Segre, ja que és la zona més plana fins a arribar a l’estació d’Urtx-Alp (Cerdanya) per enllaçar amb la línia de Rodalies R3, entre Barcelona i Puigcerdà. Un total de 59 km de via, que es podria construir en un any amb un cost de 221 milions d’euros, encara que si per motius econòmics, es decideix fer per trams, podria trigar entre 4 o 5 anys.

Estació d’Urtx-Alp a la Cerdanya

Actualment el recorregut entre Barcelona-Sants i Urtx-Alp és de 3 hores, tenint en compte que els trens paren en la majoria d’estacions. Mijares no contempla en el seu projecte que el tren Andorra-Barcelona sigui un tren de rodalies que pari en totes les estacions, ell aspira que sigui un tren directe o semi-directe, això afegit a les millores de la via previstes en la línia Barcelona/Puigcerdà, podria fer que el temps del recorregut entre Barcelona i Andorra fos de 2 hores 40 minuts.

L’estació andorrana estaria ubicada entre el Punt de Trobada i el River, ja que Sant Julià de Lòria està massa urbanitzat i no hi ha espai viable. El repte de Mijares és poder travessar la frontera, que és on es formen els veritables problemes d’accés al país, un cop dins d’Andorra, la comunicació per carretera és molt més fluida.

Edifici de Caldea a Escaldes-Engordany (Andorra)

Actualment el viatge en autobús entre Barcelona i Andorra, sense tenir en compte caravanes, és de quatre hores, amb el tren reduiríem el temps i la contaminació. El projecte ja està en mans del Ministeri d’Economia i Ordenament Territorial del govern d’Andorra i de la Cambra de Comerç andorrana, pel seu estudi.

També et pot interessar: El Tren Groc de la Cerdanya

Tags: Andorra, Barcelona, Tren

Notícies semblants: