La Clotxa és un plat típic de la Ribera de l’Ebre i la Terra Alta, el seu origen el trobem en el món de pagès, era un plat tradicional que s’elaborava per menjar després d’acabar les feines del camp.
Ingredients:
- 1/2 pa de pagès
- Dues arengades
- Dos tomàquets
- Una ceba
- Una cabeça d’alls
- Oli d’oliva verge extra
- Unes olives per acompanyar
Preparació:
Primer de tot hem de preparar una barbacoa o llar de foc perquè tingui una bona brasa, si no tenim, ho podem fer al forn de casa.
Rentem i assequem la ceba, els tomàquets i la cabeça d’alls i els escalivem, bé en una graella a la barbacoa o en una safata de forn.
Fem les arengades a la brasa i si les fem al forn dins de casa, us aconsello embolicar-les en paper d’alumini perquè no facin tanta olor.
Buidem el pa, traient la molla i la reservem. Ruixem el pa amb un bon oli d’oliva verge extra, pelem els tomàquets i els posem dins en pa buit, amb l’ajuda d’una cullera els anem aixafant perquè ens quedi com un pa amb tomàquet.
Omplim el pa amb dos o tres alls escalivats, la ceba a trossos i les arengades pelades i sense l’espina. Torrem la molla del pa que havíem reservat, la ruixem amb una mica d’oli i tapem la clotxa.